MASTERS AT WORK

Met twee boxen van ieder vier cd's vol eigen werk, remixen en producties voor derden vieren Kenny `Dope' Gonzalez en `Little' Louie Vega het tweede lustrum van hun hegemonie op de dansvloeren. De twee New-Yorkers van Portoricaanse afkomst maakten naam met druipend vette, zeer effectieve housegrooves waarin hun Latijns-Amerikaanse afkomst luid, duidelijk en percussief doorklinkt. Geen wonder dat de twee erg trots waren op hun samenwerking met Tito Puento, de meester van de New-Yorkse salsa.

Vooral de eerste, zilverkleurige box, die de jaren '90 tot en met '95 bestrijkt, puilt uit van de dansklassiekers. Zoals het bijna legendarische Love & Happiness van River Ocean met Puente en zangeres India (Vega's ex) en het vijftien minuten lang buitengewoon aanstekelijk in neo-disco-stijl doorbonkende The Bomb, vijf jaar geleden een hit voor `Dope'. Er staan ook nummers op die buiten de dansvloer nauwelijks bestaansrecht hebben, maar dat Masters At Work weten wat een mens beweegt hoeft met zo'n verzameling geen betoog.

Dankzij dat talent begonnen de duurbetaalde remix-opdrachten binnen te stromen, zodat de tweede box in een luxe goudkleurtje uitgevoerd kon worden. Maar hoewel nummers van George Benson, Luther Vandross, Mel B, Reprazent en Daft Punk aardig opknappen van de gouden handjes van de Masters, is deze collectie toch gladder en minder meeslepend dan de eerste helft. De mannen waren kennelijk meer met hun hoofd bij hun hier ruim vertegenwoordigde, ambitieuze Nuyorican Soul-project, waarover het leeuwendeel van het begeleidende boekje handelt.

Masters At Work: The Tenth Anniversary Collection Part 1 1990-1995 (BBE CD030) Part 2 1996-2000 (BBE CD 033). distr. Zomba

    • Jacob Haagsma