Leve de branchering

Zowat een jaar geleden werd het tromgeroffel luider: opgepast, de binnenstad loopt over. Niet het Amsterdamse gemeentebestuur uitte de zorgen. Het was korpschef van politie J.Kuiper die zich hardop afvroeg: `Slijt het allemaal niet te hard.' En ook directeur Grandia van hotel l'Europe vond dat het allemaal wel wat minder massaal kon. Zelfs Amsterdam Tourist Board (voorheen de VVV) gaf toe: de binnenstad is niet van elastiek.

De cijfers: 79.000 bewoners, op een zomeravond 60.000 bezoekers, elk jaar 4,7 miljoen Nederlanders die vier keer komen.

De Amsterdamse PvdA heeft inmiddels haar standpunt ingenomen: het aantal cafés en hotels in de binnenstad bevriezen. GroenLinks en de SP morrelen aan de koopzondag. En wat doet wethouder R. Grondel (GroenLinks) die over de binnenstad gaat? Wethouder Grondel doet niets. ,,Ik heb geen visie'', zei hij vorige week op een persconferentie. Hij bedoelde: eerst wil ik weten hoe burgers en belanghebbenden de ideale binnenstad voor zich zien. En dat pakt hij grondig aan.

Eerst wil Grondel ,,een strategische visie'' ontwikkelen. Om die strategische visie te verwerven, wil hij het publiek laten kauwen op vier toekomstscenario's van de binnenstad in, zeg, 2030.

Scenario 1: de binnenstad is het domein van de rijken met exclusieve winkels en dure hoofdkantoren. Scenario 2: de binnenstad is het domein van toeristen en evenementen, tijdens de jaarwisseling is de Dam te vergelijken met Times Square in New York. Scenario 3: de binnenstad is een `huiselijke' omgeving voor alle Amsterdammers, de koopzondag is afgeschaft. Scenario 4: in de binnenstad bloeien vooral IT- en mediabedrijven en komen buren elkaar alleen nog bij toeval tegen in het weekeinde.

Deze uitvergrote scenario's – die de inzet moeten zijn van het debat met de stad – heeft Grondel niet zelf verzonnen. Hij heeft ze gedestilleerd uit vier `expertmeetings' die de wethouder hield met onder anderen de rapper van Osdorp Posse, commissaris van politie Ad Smit, Niet Nixer Lennart Booij, een medewerker van het Leger des Heils, wetenschappers, kunstenaars, raadsleden en actieve bewoners.

Wat heeft Grondel alvast geleerd uit deze meetings met experts? ,,Branchering'', zegt hij. ,,De roep om branchering door de overheid. Een winkelstraat die alleen maar meer van hetzelfde biedt, eet zichzelf uiteindelijk op. Om dat te voorkomen moeten juridische instrumenten worden ontwikkeld.'' Aan het werk dan maar? Nou, nee. Grondel houdt vijf vingers omhoog. Duim: eerst uitzoeken wat er aan de hand is. Wijsvinger: dat op een ordelijke manier beschrijven zodat er discussie over kan ontstaan. Middelvinger: na het debat met de stad een visie ontwikkelen. Ringvinger: opdrachten formuleren. Pink: uitvoeren.

Grondel zit naar eigen zeggen nu op het niveau van de middelvinger.

    • Monique Snoeijen