KROKANTE TAART MET LIMOENCUSTARD

Taart van zoet korstdeeg gevuld met zachtzure limoencustard is een makkelijk te maken nagerecht waarmee iedere thuiskoker zijn disgenoten een groot plezier doet. Het deeg vereist weinig inspanning – het hoeft niet te rusten en het hoeft ook niet te worden uitgerold – de taart kan ruim van te voren worden gebakken en hij heeft een verfijnd frisse smaak. Wat mij betreft een blijvertje in het toetjesrepertoire. Gebruik een ronde vuurvaste vorm van steengoed of porselein met een doorsnede van 22-23 cm en een opstaande rand van ten minste 3 1/2 cm. Bereiding: Doe de ingrediënten voor het deeg in een foodprocessor en laat deze draaien tot het deeg samenklontert onder het mes. Neem het uit de mengkom, vorm het tot een bal en druk het deeg met de rug van de gekromde vingers van een hand gelijkmatig uit over de bodem en tegen de opstaande rand van de vuurvaste vorm. Zorg dat het deeg overal vrijwel even dik is en dat de rand bovenaan mooi dik en stomp is. Prik met een vork op regelmatige afstand gaatjes in het deeg. Bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde oven (200° C). Neem de vorm uit de oven en druk het opbollende deeg met de achterkant van een vork naar beneden; duw het deeg zonodig weer wat tegen de rand omhoog. In deze staat van gaarheid laat het deeg zich makkelijk vormen. Klop tijdens het voorbakken van het deeg de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg, zodra de suiker is opgelost, limoensap en geraspte schil toe. Schenk het custardmengsel in de voorgebakken deegbodem en zorg dat het niet over de rand van het deeg komt. Bak de taart nog 25-30 minuten in de oven, of tot de custard gestold is en het deeg mooi goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen zodat het deeg kan opharden. Bestrooi de custardtaart vlak voor het serveren dun met poedersuiker.

    • Florine Boucher