Israël vreest hervatting van strijd Hezbollah

De Libanese fundamentalistische Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor een bomaanslag, waarbij gisteren een Israëlische soldaat werd gedood en twee gewond raakten. Hezbollah-strijders plaatsen de bom ruim 800 meter over de grens bij de omstreden `Shebaa-boederijen', een gebied dat door Israël in 1967 op Syrië werd veroverd en volgens Beiroet door dat land aan Libanon is overgedragen. Bij de terugtrekking van het Israëlische leger uit Zuid-Libanon, afgelopen zomer, bepaalden de Verenigde Naties dat de Sheeba-boerderijen als door Israël bezet Syrisch gebied moeten worden beschouwd. Met steun van de Libanese regering betwist Hezbollah dit door de VN ingenomen standpunt.

De soldaat die gisteren sneuvelde is het eerste Israëlische slachtoffer sedert de ontruiming van Zuid-Libanon. In hetzelfde gebied werden eerder drie Israëlische soldaten door Hezbollah ontvoerd. Israël heeft gisteren met gevechtsvliegtuigen, helikopters en artilleriegeschut posities van Hezbollah in Zuid-Libanon gebombardeerd. Het heeft Libanon, Syrië en Iran verantwoordelijk gesteld voor de actie van Hezbollah. Iran geeft volgens onderminister van Defensie Efraim Sneh de orders, de Syrische president Bashar Assad geeft toestemming en Hezbollah voert ze uit vanaf Libanees gebied.

Enkele minuten voor de bomaanslag zei premier Ehud Barak zondagochtend op de radio dat hervatting van de strijd van Hezbollah tegen Israël is te verwachten. Leiders van Hezbollah in Beiroet legden de hervatting van de strijd uit als steun aan Palestijnse intifada. Het tweede Israëlische televisiestation speculeerde vrijdagavond dat een regionale oorlog in het Midden-Oosten zal beginnen met vijandelijkheden op grote schaal tussen Israël en Hezbollah, waar Syrië in eerste instantie bij wordt betrokken.

Ondanks intensieve contacten tussen Israël en de Palestijnen zijn het afgelopen weekeinde zeker negen Palestijnen gedood en tientallen gewond.