Internationaal

LONDEN

In Londen kwam vanochtend de meeste beursactiviteit voor rekening van fondsen uit de financiële hoek. Een aantal kranten speculeerde dit weekeinde op mogelijke overnames, en de koersen van de betrokken banken reageerden daar vanochtend op.

Zo klommen de aandelen van Alliance & Leicester 10 procent naar aanleiding van geruchten dat deze hypotheekbank overgenomen zou worden door de grootste bank van Australië, de National Australia Bank.

Rond het middaguur had de index van de beurs in Londen, de FTSE-100, een winst van 0,9 procent geboekt en noteerde 6.388 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt waren het vooral bedrijven uit de technologiesector die voor een opleving van de index zorgden. De grote Duitse technologiefirma's profiteerden van de stijging die de Nasdaq voor het weekeinde boekte. Het technologische conglomeraat Siemens steeg vanochtend 3,9 procent naar 141,40 euro. SAP, de grootste Europese fabrikant van zakelijke software, boekte een winst van 5,1 procent en noteerde vroeg in de middag 189,20 euro.

De DAX-index profiteerde van het hernieuwde vertrouwen in de techaandelen en was rond het middaguur 1,8 procent gestegen tot 6.790 punten.

PARIJS

Ook in Parijs brachten technologiefondsen optimisme in de markt. De CAC-40 profiteerde met een stijging van 1,1 procent en noteerde vroeg in de middag 6.213 punten.

Handelaren blijven echter voorzichtig over de houdbaarheid van het herstel, mede doordat nog steeds niet volledig duidelijk is wie de nieuwe president van de Verenigde Staten is. ,,De beslissing in Florida verandert daar niet veel aan. De markt blijft afwachtend'', zo zei een effectenhandelaar tegen het persbureau Reuters. Onder de technologieaandelen die profiteerden van de winst van de Nasdaq zaten automatiseerder Cap Gemini en fabrikant van telecomapparatuur Alcatel, die beide meer dan 2 procent stegen.

TOKYO

De beurzen in Azië boekten vandaag forse stijgingen. Ook hier was de sprong van de technologiebeurs Nasdaq een belangrijke aanjager. Daarnaast verwelkomden de Aziatische markten de toespraak waarin George W. Bush de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezing opeiste.

De Nikkei-index van de Japanse effectenbeurs klom vandaag 2,8 procent naar 14.720 punten. De stijging van deze graadmeter kwam voor een groot deel voor rekening van de bedrijven uit de technologiesector, die reageerden op de 5,4 procent winst die de Nasdaq vrijdag boekte.

De Hongkongse index Hang Seng klom 1,7 procent tot 14.616 punten.