Ilse DeLange moet toch beter kunnen

Brabant is sinds jaar en dag een bolwerk van Nederlandse countryliefhebbers. Die waren dan ook met andere popliefhebbers in groten getale komen opdagen voor het eerste concert, dat Ilse DeLange, na een reeks van try-outs, vrijdagavond gaf in het Tilburgse 013. Het concert begon met een paar rustige nummers van het pas uitgekomen Livin' On Love. Daarmee liet de groep de kans schieten om het welwillende publiek ogenblikkelijk in een houdgreep te nemen. Dat publiek leek pas wakker te worden bij het derde nummer, de bluesrocker met een vleugje Byrds-gitaar Ride The Wind To Me, en het daarop volgende en met gejuich ontvangen I'd Be Yours. Dat werd echter gevolgd door een loden uitvoering van het titelnummer van DeLange's debuut-cd World Of Hurt, waarmee de opgebouwde sfeer weer werd afgebroken.

Het bleek een zich herhalend fenomeen, deze avond. De zangeres was uitstekend bij stem en zong de sterren van de hemel, maar de begeleidende groep bleek te vaak niet in staat om een bij die stem behorende groove te leveren. John Hiatt's Riding With The King was een ander slachtoffer van een al te stramme ritmesectie. Meer op dreef was de band in de van L.O.L. afkomstige nummers als I Still Cry en Breathe In, Breathe Out. Die werden subtieler uitgevoerd. Maar de daarmee gecreëerde sfeer werd door DeLange zelf dan weer meer dan eens tenietgedaan door na het applaus te reageren met een lacherig `dank je wel hè'. Alsof de zojuist door haar opgewekte ontroering alleen bedoeld was als een geintje. Het haalde de vaart uit het daardoor nogal matte concert.

Als je zulke goede platen maakt als Ilse DeLange mag de lat hoog gelegd worden. De vraag dringt zich op of deze concertreeks niet te vroeg komt voor een band die duidelijk nog moet groeien. Deze tournee hinkt bovendien op twee gedachten: de concerten in Doetinchem worden aangekondigd als try-outs voor de daarop volgende optredens in theaterzalen. De volgorde van liedjes leek daar ongelukkigerwijs al op afgestemd, maar niet de belichting. De muzikanten stonden de hele avond in het volle licht, maar hadden zich gekleed alsof ze een blinde greep hadden gedaan in een restantenbak bij de Kiloknaller. Als daar nou even een stylist wordt bijgehaald en een mooi lichtontwerp voor wordt gemaakt, de groep zich opsluit in een oefenhok en Ilse DeLange zich ook tussen de nummers zou gedragen als de podiumpersoonlijkheid die ze op grond van haar zangcapaciteiten zou moeten zijn, dan pas zullen ze een zaal kunnen platspelen.

Concert: Ilse DeLange & Band. Gehoord: 24/11 013, Tilburg. Vervolg: 29/11 Rotterdam; 1/12 Vlissingen; 5 en 6/12 Doetinchem; 12/12 Amsterdam; 19/12 Enschedé; 23 en 24/12 Groningen.

    • Bart Jippes