`Iedereen is het spuugzat'

,,Je fluit als een drol'', voegde Dordrecht '90-voorzitter en oud-scheidsrechter Frans Derks arbiter Wout Schaap zaterdagavond in de rust van Dordrecht '90-Emmen toe. Daarop besloot Schaap de eerste-divisiewedstrijd bij een stand van 0-2 te staken. Volgens de lezing van Schaap zou Derks de kleedkamer zijn binnengestormd en Schaap ernstig hebben beledigd. Schaap voelde zich dermate bedreigd dat hij veiligheidspersoneel liet komen. Vervolgens verliet hij onder begeleiding van veiligheidsmensen en politie het voetbalstadion.

Wat schortte er aan de arbitrage van Wout Schaap?

Derks: ,,Hij strooide met gele kaarten. Een speler hoefde maar te liggen of hij trok geel. Voetballers worden zo langzamerhand dooie vogeltjes, zo bang zijn ze om een gele kaart te krijgen.''

Klopt het dat u de kleedkamer van arbiter Schaap bent binnengestormd?

,,Nee. Ik heb wel behoorlijk hard op de deur geklopt voordat ik naar binnen ging. Maar het enige dat ik geroepen heb, is dat hij als een drol floot, meer niet. Ik heb spijt van mijn actie, had het niet moeten doen. Maar ik ben ook maar een mens met emoties.''

Heeft een arbiter niet het recht om te staken als hij bedreigd en belaagd wordt?

,,Schaap had nooit mogen staken. Het is een overspannen reactie. Hij had zeker het recht om mij op het matje te roepen, maar hij had dat dan wel na de wedstrijd moeten doen.''

Vond u dat er in uw tijd betere arbiters waren?

,,Ja, er stonden tenminste persoonlijkheden. Wij hadden het moeilijker dan nu. De KNVB heeft maatregelen genomen om spreekkoren te verbieden; die zijn nu met driekwart afgenomen. De scheidsrechters worden als vorsten behandeld. Wij floten voor een appel en een ei, nu verdient men een ton. Ik gun het ze van harte, maar laat ze dan in godsnaam de prestaties aanscherpen. Ik heb veel steunbetuigingen gekregen van gegradueerden, iedereen is het zo langzamerhand spuugzat.''