Hotel wijst Pavarotti de deur

Iedereen kan wel zeggen dat hij Luciano Pavarotti is. Papieren, meneer, anders mogen we u geen kamer geven. Met deze opstelling heeft een hotel in de Noord-Italiaanse stad Padua zaterdag Pavarotti (de echte) de deur gewezen. De tenor had daar al weken tevoren een kamer gereserveerd – en betaald – om even te kunnen uitrusten in afwachting van een ceremonie waar hij een prijs zou krijgen. Maar hij had geen legitimatie bij zich. Onder verwijzing naar een oude wet die het hotelhouders verbiedt om gasten toe te laten die zich niet kunnen identificeren, werd Pavarotti weggestuurd. Hij kon terecht in een ander hotel, waar iemand die wel papieren bij zich had, zich garant voor hem stelde.

Volgens een wet die teruggaat op de dictatuur van Mussolini moeten hotelhouders de identiteit van hun gasten vaststellen. En hoewel in het bewuste hotel, het Sheraton, niemand eraan twijfelde wie de steeds bozer wordende persoon vóór de balie was, durfde de hotelstaf niet af te wijken van de regels. ,,Er is geen aparte wet voor beroemde mensen'', zei Giorgio Botton, directeur van het hotel.

,,Dit is een grotesk symptoom van de bureaucratische manier van denken in Italië'', zei de consumentenorganisatie Telefono Blu. Hotelhouders grepen het incident aan om opnieuw te pleiten voor een wetswijziging. ,,Het is absurd dat een hotelier voor politieagent moet spelen'', zei Bernabò Bocca, president van Federalberghi, de federatie van hotelhouders. Toen Italië toetrad tot de Schengen-landen, heeft de Federalberghi het kabinet tevergeefs voorgesteld de identificatieplicht aan de hotelbalie af te schaffen. Bocca wil het probleem opnieuw aan de orde stellen. ,,Met al zijn toeristische attracties kan Italië niet blijven werken met regels die vakantie beschouwen als een probleem van openbare orde.

    • Marc Leijendekker