Groenendaal blijft concurrentie weer met gemak voor

Richard Groenendaal heeft gisteren in Gieten zijn derde overwinning behaald in de Superprestige veldrijden. Voor zijn concurrenten is de wereldkampioen momenteel ongenaakbaar. ,,We proberen er alles aan te doen, maar Richard is op dit moment gewoon te goed'', zuchtte de Belg Bart Wellens, die op 42 seconden als tweede eindigde.

Wellens en zijn landgenoten kunnen vooralsnog geen antwoord vinden op de tactiek van Groenendaal. De Brabander wist in Gieten opnieuw in de eerste ronde een gat te slaan. Al voor het einde van de eerste omloop had hij een voorsprong van twintig seconden. Wellens deed nog wel een poging de plannen van Groenendaal te dwarsbomen. ,,Om Richard voor te blijven, ging ik hard van start. Dat is mij niet goed bekomen. Ik moest passen en zag iedereen langszij komen. Halverwege de wedstrijd kreeg ik mijn goeie benen weer terug en kon ik me weer van voren melden.''

De Belgen waren de `steun' van Sven Nijs toen al lang kwijt. De ploeggenoot van Groenendaal, die net is hersteld van een knieblessure, had griep en verliet al na twee bochten het parkoers.

Zonder Nijs probeerden Mario de Clercq, Peter van Santvliet, Wellens en aanvankelijk Gerben de Knegt de aansluiting met Groenendaal te vinden. Maar de marge van de veldrijder uit Sint Michielsgestel werd alleen maar groter.

Groenendaal, die samen met Wellens leidt in de stand om de wereldbeker, verbaasde zich over het gemak waarmee hij zijn vierde zege van dit seizoen pakte. ,,Ik voelde me goed, maar dat het zo makkelijk zou gaan, had ik niet verwacht. Misschien komt het omdat het parkoers mij goed ligt.''

Zaterdag moest Groenendaal in Koksijde nog genoegen nemen met de vijfde plaats achter winnaar Erwin Vervecken. ,,Natuurlijk wilde ik daar ook winnen, maar wedstrijden als in Sint Michielsgestel en Gieten zijn belangrijker voor mij. Dat zijn de Nederlandse klassiekers. Bovendien ging het vorig jaar in Gieten door een lekke band mis. Dat wilde ik rechtzetten.''

Door zijn derde zege heeft Groenendaal in de strijd om de Superprestige 39 punten voorsprong op Van Santvliet en 44 op Bart Wellens. ,,Ik ben goed op weg het klassement te winnen, maar ik ben er nog lang niet'', zei Groenendaal.