Feyenoord en PSV behalen krappe zeges

Feyenoord en PSV hebben zich na twee moeizame zeges aan de leiding in de eredivisie genesteld. PSV won met 2-1 van NAC. Feyenoord behaalde een 1-0 zege op Willem II. Vitesse kwam dit weekeinde niet in actie.

In een halfgevulde Kuip behaalde Feyenoord een gelukkige overwinning op Willem II, dat in een vormcrisis verkeert. Invaller Bombarda leek de Brabantse ploeg vlak voor het eindsignaal aan een punt te helpen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens een eerdere overtreding van Victoria, die als jeugdspeler nog in een shirt van Feyenoord speelde. Arbiter Van Hulten had eerder al een doelpunt van Willem II afgekeurd wegens een vermeende buitenspelsituatie.

Feyenoord dankte de zege aan een vroege treffer van Tomasson. Zijn ploeggenoot Jochemsen kopte de bal nog voor de pauze tegen de lat. In de tweede helft kreeg Feyenoord, nog vermoeid van de inspanningen tegen Vfb Stuttgart, steeds minder greep op het middenveld. Opmerkelijk was de invalbeurt die Van Wonderen ten deel viel. Hij was door een polsbreuk ruim een maand niet aan spelen toegekomen. Trainer Van Marwijk sprak na afloop over ,,een gelukkige en onverdiende overwinning'' voor de lijstaanvoerder.

Feyenoord behoudt een voorsprong van één winstpunt en vier verliespunten op PSV. De titelhouder ondervond in de streekderby tegen NAC de naweeën van de zware inspanning tegen PAOK. Drie dagen na de zege op de Griekse ploeg waren de meeste spelers van trainer Gerets nauwelijks vooruit te branden. Het zware veld in Eindhoven was ook niet geschikt voor technisch voetbal. NAC gokte tevergeefs op een geslaagde counter.

Het openingsdoelpunt was kenmerkend voor het rommelige spel. Uit een ongevaarlijke voorzet van PSV'er Kezman schoot NAC'er Penders de bal in eigen doel. In de slotfase nam de verdediger revanche door doelman Waterreus met een harde kopbal te passeren. De late tegentreffer bracht de zege van PSV niet meer in gevaar. Kezman had even daarvoor zijn achtste seizoenstreffer gemaakt. Hij raakte de bal bij toeval nadat Van Bommel zijn doelpoging had zien mislukken.

Roda JC steeg van de zevende naar de vierde plaats op de ranglijst. De Limburgse ploeg behaalde een 4-0 zege bij RBC. Voor Roda scoorden Van der Luér, Soetaers, Lawal en Sonko. Bij RBC maakte doelman Dijkstra weer een knullige indruk.

Het duel NEC-Heerenveen (0-0) ontaardde in een schoppartij. Het arbitrale trio kwam in Nijmegen ogen tekort om alle overtredingen waar te nemen. De Gier van NEC en Klompe van Heerenveen deden aan vrij worstelen, zonder dat ze daarvoor werden bestraft. Scheidsrechter Bossen stuurde twee spelers van het veld. De NEC'er Hristov (elleboogstoot) de Heerenvener Van Gessel (natrappen) kregen ieder een rode kaart.

In Enschede speelden FC Twente en FC Groningen ook een povere partij. De bezoekende ploeg leed een geflatteerde 3-0 nederlaag. De thuisploeg raakte pas in het laatste speelkwartier op toeren. Invaller Houwing opende de score met een kopbal. De Witte scoorde even later met een geplaatst schot. In de slotminuut belandde een prachtig afstandsschot van Vennegoor of Hesselink in de kruising.

Sparta sprokkelde een punt bijeen in de Alkmaarderhout, waar spits Bosman zijn 500ste competitiewedstrijd speelde. AZ kwam op voorsprong door een benutte strafschop van Nelissen, die daarmee gedeeld topscorer werd. Sparta kwam ondanks een numerieke minderheid – Boukhari werd na twee gele kaarten van het veld gestuurd – op gelijke hoogte door een treffer van Marbus. Sparta bevindt zich nog in de degradatiezone.

Fortuna: pagina 21