Familie vermoord jongetje bedreigd

De familie van het drie jaar geleden in een zwembad in Sebnitz verdronken zesjarige Duits-Iraakse jongetje Joseph is dit weekeinde bedreigd. Vorige week werden drie verdachten aangehouden nadat de moeder van Joseph met bewijzen kwam dat haar zoontje in het zwembad door een groep van ongeveer vijftig neonazi's was mishandeld en vermoord.

Terwijl heel Duitsland ontzet is over de gruwelijke wijze waarop Joseph om het leven zou zijn gekomen en bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) ,,volledige opheldering'' eist, hebben extreem-rechtse jongeren voor het huis van het Duits-Iraakse gezin geschreeuwd dat ze ,,de tent in brand zullen steken''. De moeder werd toegeroepen: ,,Je sterft morgen'' en ,,Jij zwijn, ik breng je om. Heil Hitler''. Schröder zei de verontwaardiging van de ouders en alle rechtschapen burgers te delen. Als de vermoedens over de moord door rechts-radicalen kloppen, hoort die tot ,,het verschrikkelijkste wat de laatste jaren in Duitsland is gebeurd''.

Drie jaar lang hebben de ouders van Joseph gevochten om de waarheid over de dood van hun kind boven tafel te krijgen. Vader Saad Abdulla is Irakees en apotheker; de moeder, Renate Kantelberg, een Duitse.

Toen de moeder drie jaar geleden, op 13 juni 1997, hoorde dat haar zoontje in het zwembad was verdronken door een ongeluk, geloofde ze het niet. Zijn lippen waren gekneusd en het lichaam van de jongen, die ten minste tien minuten in het water had gelegen, was helemaal heet.

Een tweede onderzoek, door het gezin zelf bekostigd, wees uit dat Joseph voor zijn dood de tranquillizer Ritalin toegediend had gekregen – een populaire drug bij skinheads. Dat middel bleek tot oververhitting van het lichaam te hebben geleid. Vreemd genoeg ontbraken enkele inwendige organen.

Kort na de begrafenis kwam een klant in de apotheek, die fluisterde dat ,,Joseph geen natuurlijke dood is gestorven. Denkt u aan de rechtsen...''

:pagina ]

De Abdulla's vonden vijftien getuigen, die bereid waren hun verklaring schriftelijk onder ede af te leggen. Hun relaas is ijzingwekkend. Om 14.30 uur was Joseph met zijn zusje Diana, destijds 12 jaar, naar het zwembad gegaan. Toen Diana het water inging werd Joseph door een groepje neonazi's uitgescholden (`Jij rotbuitenlander, als je niet meekomt maken we je koud') en zeker 20 minuten mishandeld. Geen van de 300 badgasten greep in. Wel waarschuwden kinderen een badmeester, maar die reageerde niet omdat `zo vaak kinderen worden gepest'. Toen Joseph na 10 minuten uit het water werd gehaald, was hij dood. Na onderzoek werd vastgesteld: dood door verdrinking.

Sommige getuigen zeiden te hebben gehoord, dat de jongen was gedood om de apothekersfamilie uit het kleine Sebnitz – dat 10.000 inwoners telt – te verjagen en zo een concurrent uit te schakelen. De één jaar oude apotheek van de familie Abdulla zou door de twee andere als bedreiging zijn gezien. Nadat de Abdulla's de getuigenverklaringen hadden voorgelegd aan het Criminologisch Onderzoeksinstituut in Hannover, ging Justitie in Sebnitz tot actie over en liet vorige week twee mannen (25 en 20 jaar) en de 21-jarige dochter van de concurrerende apotheker arresteren.

In Sebnitz zijn intussen twee verbeten kampen ontstaan: zij die het verhaal van de Abdulla's geloven en zij die van `verzinsels' spreken. ,,De ouders hebben hun opvoedkundige plicht verzaakt'', riep de pastoor. Hij zei wat menig inwoner denkt maar werd meteen geschorst. ,,Je krijgt het schaamrood op je kaken wanneer je bedenkt dat de moeder de zaak zelf moest onderzoeken'', reageerde de voorzitter van de politievakbond.

    • Michèle de Waard