Duits totaalverbod diermeel in veevoer

De Duitse regering heeft zaterdag besloten een totaalverbod in te voeren op het gebruik van diermeel in alle veevoer. Het verbod gaat woensdag in, zo kondigde staatssecretaris Martin Wille aan na crisisberaad in Bonn van experts met verantwoordelijken van de regionale en federale overheid.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder heeft vanmorgen de kritiek van zich geworpen als zou Duitsland de dreiging van de gekkekoeienziekte (BSE) hebben genegeerd. Hij verwees onder andere naar het totaalverbod.

Schröder reageerde op uitlatingen van Eurocommissaris Byrne (Gezondheidszorg en Consumentenbescherming) die dit weekeinde zei dat de Duitsers `zelfgenoezaam' waren door te denken dat ze immuun zouden zijn voor BSE. Schröder herhaalde dat meer actie in Europees verband nodig is tegen de ziekte bij runderen die bij mensen de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken.

Sporen van vlees en beenderen zijn dit weekeinde gevonden in voer in een Noord-Duitse fabriek voor veevoeder. Dat zou een overtreding kunnen inhouden van het uit 1994 stammende Europese verbod op het gebruik van dierlijk materiaal in veevoer voor herkauwers. De fabriek, in de deelstaat Nedersaksen, is inmiddels stilgelegd. In Duitsland zijn nu twee gevallen van BSE ontdekt: in een koe op een boerderij in Sleeswijk-Holstein en in een naar de Azoren geëxporteerd dier dat afkomstig was uit Saksen-Anhalt.

Duitsland streeft ook naar een test op grote schaal op BSE voorafgaand aan de inwerkingtreding van een Europese richtlijn op 1 januari volgend jaar, waarbij alle dieren ouder dan dertig maanden moeten worden getest.