Dubbeldam moet wennen aan barrage

Tijdens Jumping Indoor Maastricht nam paard Bonfire afscheid en reed ruiter Jeroen Dubbeldam voor 't eerst sinds zijn gouden race in Sydney op Nederlandse bodem.

Jeroen Dubbeldam zadelde in het Maastrichtse MECC zijn gouden schimmel Inter Access De Sjiem, daarmee was het gouden duo voor het eerst weer op Nederlandse bodem te bewonderen. Dubbeldam kwalificeerde zich voor de barrage van het Maastrichtse hoofdnummer. Hij noteerde in de beslissende eindfase van de Grote Prijs een goede tijd, maar de schimmel beroerde met de achterbenen een balk, die prompt viel.

Een bejaarde dame op de tribune volgde de verrichtingen van Dubbeldam en De Sjiem nauwgezet. Iedere keer als de schimmel afzette voor een sprong, veerde zij ook op. Diep was haar teleurstelling toen de uitslag bekend werd. ,,Hoe kan dat nu? Olympisch Kampioen zijn en dan hier maar achtste worden'', luidde haar verbaasde reactie. Dubbeldam wist het antwoord op die vraag maar al te goed. ,,In de voorbereiding op Sydney hebben we steeds gewerkt aan foutloos blijven. Barrages hebben we amper gereden. Dit was de eerste wedstrijd sinds lange tijd waarin weer eens pure snelheid gevraagd werd.''

De Sjiem was in de eerste ronde van de Grote Prijs goed in vorm en plaatste zich met dertien andere combinaties voor de barrage. ,,Ik wil niet in een barrage van start gaan, tevreden zijn met een foutloze rit en daardoor risicoloos zesde worden. Ik ben olympisch kampioen en dat brengt verplichtingen met zich mee'', zei Dubbeldam na afloop. Komend weekeinde rijdt de combinatie in Amsterdam en volgens Dubbeldam waren de wedstrijden in Maastricht een perfecte voorbereiding op dat evenement.

In Limburg zou de complete wereldtop opdraven, maar Rodrigo Pessoa en Ludger Beerbaum trokken zich terug. In de achthoekige piste, een wereldprimeur, kwamen in strijd met de ronkende aankondigingen hoofdzakelijk tweederangs combinaties aan de start. ,,We beleven niet voor niets onze dertiende editie'', zuchtte wedstrijdleider Frank Kemperman.

Zestien ruiters uit de top twintig zouden van start gaan. Uiteindelijk waren het er slechts vier, van wie Dubbeldam met De Sjiem de topcombinatie vormde. Voor het publiek in de uitverkochte MECC moet dat een koude douche zijn geweest. Na de barrage werd Amerikaanse Molly Ashe, afkomstig uit West Palm Beach, gehuldigd als winnares. Met Kroongravin was zij net als twee weken geleden in Berlijn de snelste. Jos Lansink eindigde met Zandor Z op de vierde plaats en daarmee was hij de beste Nederlander.

Het eerste afscheid in een serie van drie van gouden medaillewinnaar Gestion Bonfire is niet voor herhaling vatbaar, als de huldiging in Maastricht een graadmeter is. De zeventienjarige ruin, die in goeden doen bij de eerste tonen van muziek meteen begint te dansen, werd helemaal overdonderd daar het muzikale geweld van de live aanwezige Mariniers Kapel en de vocale inbreng van de Maastreechter Staar. Hij kwam alleen tot indrukwekkende piaffes en passages, maar het was allemaal net even te veel. ,,Bonfire vond het niet leuk'', zei amazone Anky van Grunsven.

    • Jacob Melissen