De Queens zijn hard maar ook wel zacht

De lichtshow van Queens Of The Stone Age is een verhaal apart. Soms zijn er flarden psychedelische vloeistof-projectie te zien, soms schieten de lichtstralen van een disco-spiegelbol brutaalweg de zaal in. Zo'n spiegelbol verwacht je niet bij zo'n harde band. Maar toch klopt het plaatje. Disco-invloeden zijn ver te zoeken, maar de band probeert zijn harde en slepende muziek op te sieren met branchevreemde stijlmiddelen.

Gitarist-zanger Josh Homme ontleent zijn roem vooral aan zijn diensttijd in Kyuss, dat vanuit de Californische woestijn veel bijdroeg aan het ontstaan van de stoner rock. Die stijl komt in grote lijnen neer op het voor de zoveelste keer, maar wel erg effectief, recyclen van dertig jaar oude Black Sabbath-, Blue Cheer- en Led Zeppelin-riffs, deze keer in combinatie met metal- en noise-invloeden.

Nu de grote golf stoner-rockgroepen ook weer is gaan liggen, buigt Homme in zijn nieuwe groep Queens Of The Stone Age die weg om in een iets andere richting. Zijn gitaar staat nog steeds snoeihard. Maar zijn zanglijnen hebben een bezwerend en soms zelfs kwetsbaar karakter, zeker als hij een voorzichtige kopstem opzet. De tweestemmige zangpartijen, waarvoor de kaalgeschoren bassist Nick Oliveri wordt ingeschakeld, zijn al evenmin gebruikelijk.

Dat geldt zeker voor de steelgitaar, die gitarist en toetsenman Dave Catching soms hanteert, definitief bevrijd van zoetgevooisde country- of Hawaiï-associaties. Gedompeld in echo en andere effecten voegt het een brute, even vervreemdende als interessante laag toe aan de in aanleg verre van ingewikkelde, soms bijna schetsmatige en minimalistische muziek.

Juist in zulke onverwachte elementen schuilt grotendeels de kracht van Queens Of The Stone Age, naast de sterke, intrigerende songs vol zuigende melodielijnen. Homme en de zijnen zijn niet bang om temidden van alle decibellenstormen hun kwetsbare kant te tonen.

Een gedurfde, minutenlang doormeanderende gitaarsolo op zeer laag volume behoort daarom evengoed tot de mogelijkheden als het botte Feel good hit of the summer, de opening van zowel het concert als de tweede cd R: een opsomming van allerlei legale en illegale genotmiddelen, voor het geval iemand zich afvroeg waar de term stoner rock vandaan komt.

Concert: Queens Of The Stone Age. Gehoord: 25/11 Effenaar Eindhoven.

    • Jacob Haagsma