Concurrentie wordt gek van Romme

Even zag het er gisteren op de ijsbaan van Thialf naar uit dat Gianni Romme in zijn wereldrecordrace op de tien kilometer de magische grens van dertien minuten zou breken. Rondenlang zat de krachtpatser uit de ploeg van Peter Mueller ruim zes seconden onder zijn eigen wereldrecord dat hij in maart 1998 had gevestigd bij de WK afstanden in Calgary (13.08,71). Maar de onder-de-dertien-minutenstunt bewaarde Romme voor later in het seizoen. De klok bleef stilstaan op 13.01,82, wegens een defect aan de elektronische tijdwaarneming even later bijgesteld naar 13.03,40.

Tweeënhalf jaar lang waren in Heerenveen geen wereldrecords gereden. Met een sublieme ijsvloer was afgelopen weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden aan een belangrijke voorwaarde voldaan om weer eens ouderwets te kunnen uithalen in Thialf. Met dank aan Bertus Butter, de man wiens naam als die van een tovenaar op ieders lippen lag. Als adviseur van Thialf zorgde de voormalige ijsmeester uit Haarlem er voor dat de ijsbaan door een betere afstelling van het mes van de dweilmachine volledig vlak was. Niet voor niets had Romme het gevoel dat hij in de Olympic Oval in Calgary over het ijs ging; de snelste baan ter wereld.

Zaterdag ging de reeds 34-jarige Niemann hem voor. Technisch beter schaatsend dan ooit – dankzij haar nieuwe trainer Klaus Ebert – verbeterde ze haar eigen wereldrecord op de vijf kilometer, tot 6.55,34. Dezelfde middag onderstreepte Erben Wennemars met een baanrecord op de 1.500 meter de superkwaliteit van het ijs. Voorafgaand aan De Gianni Romme Show verbeterde de Duitse Anni Friesinger gistermiddag het baanrecord op de schaatsmijl.

De concurrentie, voor zover dat woord van toepassing is, wordt gek van Romme. ,,Hij rijdt gewoon een seconde per ronde sneller'', verzuchtte Carl Verheijen, ,,en wij rijden echt niet slecht.'' Verheijen werd vierde, in een persoonlijk record van 13.30,35. Stayer Bob de Jong eindigde gisteren als tweede en werd met weinig plezier herinnerd aan zijn uitspraak, gedaan vlak voor het NK afstanden van twee weken geleden in Den Haag, dat Romme ,,te pakken'' is.

De voormalige ploeggenoot van Romme beseft dat de tweede plaats het maximaal haalbare is. ,,Alleen als Gianni een inzinking krijgt, zit er meer in.'' Gisteren gaapte tussen de twee diesels een gat van 23 seconden. Desondanks zet De Jong z'n jacht op de schaatsende superman voort. ,,We kunnen ook stoppen met z'n allen, maar dan weten we zeker dat hij de komende vier jaar alles wint. Ik ga ervan uit dat hij dit geen twee jaar doet. Dit moet een keer ophouden.''

Romme beschouwt zichzelf niet als onoverwinnelijk, maar de concurrentie is wel het laatste waar hij zich druk om hoeft te maken. Zijn coach Mueller acht ,,het beest'' in staat aan het einde van dit seizoen bij de WK afstanden in Salt Lake City de waanzinnige tijd van 12.40 of zelfs 12.35 te schaatsen. ,,Afwachten. Ik zet nooit barrières in m'n kop'', reageerde Romme. Ook gisteren kreeg de Amerikaan gelijk met zijn prognose dat Romme het wereldrecord zou breken. ,,Hoe vaker hij het bij het rechte eind heeft, hoe meer zelfvertrouwen we krijgen'', sprak Romme mede namens zijn ploeggenoten. Opmerkelijk was dat Romme niet van plan was een wereldrecord te rijden. ,,Een wereldrecord overkomt je.''

Ondanks zijn toptijd was de wereldrecordhouder niet helemaal tevreden. ,,Dit was wel de snelste, maar niet de beste tien kilometer.'' Vlak nadat hij tegenstander Frank Dittrich had ingehaald, liep zijn moordende tempo even terug. Die dip stelde zijn Duitse opponent weer in staat hem voorbij te gaan.

Ooit hoopt Romme nog eens een perfecte tien kilometer te rijden, zoals in zijn ogen Johann Olav Koss dat in 1994 op de Olympische Spelen deed. ,,De volmaakte race rijd je misschien maar één keer in je leven'', sprak Romme. ,,Alles onder controle hebben, van start tot finish, supergeconcentreerd; daar streef ik naar.'' In zijn carrière maakte Romme dat slechts één keer mee: in een 3.000 meter op een trainingskamp in Kuomi, voor de Olympische Spelen in Nagano.

Zoals hij vorig jaar vooral zijn bochtentechniek bijschaafde, richt Romme nu extra aandacht op zijn start. Lichtend voorbeeld is zijn Russische ploeggenoot Sergei Klevtsjenja, oud-wereldkampioen sprint. Een betere start levert in eerste instantie snellere tijden op de korte afstanden op, maar kan volgens Romme ook snellere vijf en tien kilometers bewerkstelligen.

Romme beschouwt zijn progressie vooral als een gevolg van de intensieve trainingen, waarin de snelheden onder druk van de nieuwkomers bij SpaarSelect Mark Tuitert en de Kazachstaan Sergej Tsibenko flink zijn opgevoerd. Zelfs Romme moet soms naar adem happen als die in temporondjes het gas opendraaien. Dat zijn prestaties in verband worden gebracht met doping, betreurt de kampioen, maar hij ligt daar niet wakker van. ,,Het zal me m'n reet roesten. Ik kan honderdduizend keer roepen dat ik niet gebruik, maar dat helpt niks. Ik doe die sport op mij manier'', zei hij ten overvloede. ,,Clean.''

De 27-jarige Romme staat op eenzame hoogte. De allroundtoernooien zet hij straks moeiteloos naar z'n hand, van het NK eind december in Heerenveen tot en met de WK in Boedapest, half februari. En ook overal waar de 5.000 en de 10.000 meter op het programma staan, is de winnaar onder normale omstandigheden al ruim van tevoren bekend. ,,Het wordt een leuk seizoen'', sprak Romme monter.

    • Ward op den Brouw