Cijfers van Ahold en de rest van de wereld

Ahold komt morgen met zijn derde-kwartaalcijfers. De dollarkoers en de Amerikaanse economie spelen daarbij een voorname rol.

Welgeteld één AEX-fonds presenteert deze week zijn derde-kwartaalcijfers, maar in de gegevens van retail-reus Ahold komen morgen wel veel mondiale invloeden samen. Het aandeel Ahold vertelt veel over het bedrijf zelf, maar ook over de dollarkoers, over de terughoudendheid van beleggers voor de Nieuwe Economie en over de Amerikaanse groeivooruitzichten.

Het aandeel sloot vorig jaar op 29,39 euro, en na te zijn meegesleurd in de inmiddels beruchte sectorrotatie – in en uit de tech-sector (Ahold daalde in maart tot 21,30 euro) – staat het fonds nu op 35,42 euro. Dat is op jaarbasis een koerswinst van 20,5 procent.

De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn hoog, met een consensus voor een winstgroei van 30 procent. Die winstgroei hangt sterk af van de VS en de dollar. Ahold haalt, met 20,5 miljard euro, al tweemaal zoveel omzet in de Verenigde Staten als in Europa.

Hoe de dollar vaart is van groot belang voor de translatie van winsten terug naar euro's, en de dollar-eurokoers staat deze week in de belangstelling. De koers is terug op 0,84 dollar per euro – onder het niveau waarop de Europese Centrale Bank twee weken geleden herhaaldelijk ingreep. Of de ECB deze week opniew tot interventies overgaat is de grote vraag op de valutamarkt. Donderdag vergadert de centrale bank ook over het rentebeleid. Op de financiële markten worden geen veranderingen verwacht.

De gezondheid van de Amerikaanse economie wordt duidelijker als morgen cijfers vrijkomen over het consumentenvertrouwen over november en de orderportefeuille van fabrikanten van duurzame goederen in oktober. Voor allebei wordt een terugslag verwacht. De tweede schatting van de economische groei over het derde kwartaal komt op woensdag. Gezien het groter dan verwachte handelstekort over september zou dat wel eens kunnen resulteren in een neerwaartse bijstelling.