Buddy Holly

,,Mijn ouders waren fans van Buddy Holly. Elke zondag draaide mijn vader zijn platen en ik ben van jongsaf opgegroeid met zijn muziek. De liedjes kende ik al uit mijn hoofd voordat ik de hoofdrol in de musical Buddy kreeg aangeboden. Alle muziek in de show is live, dus het kwam goed uit dat ik ook al een beetje gitaar kon spelen. Inmiddels heb ik hem meer dan duizend keer gespeeld. Ik hoef geen perfecte Buddy Holly-imitatie neer te zetten om het publiek mee te voeren naar 1956. Alleen al door de typische Buddy Holly-bril geef ik aan die fantasie gestalte. Mijn stem verschilt van de zijne, maar onwillekeurig zing ik zijn liedjes toch met dezelfde intonatie en met de karakteristieke hik in mijn stem.''

De Engelsman Alex Bourne (32) speelt en zingt de hoofdrol in de musical Buddy over leven en muziek van de Texaanse rock & rollpionier Buddy Holly, die in 1959 op 22-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. De Nederlandse tournee, gerepeteerd in Almelo, duurt tot en met 14 april.

,,Achteraf is het bijna onvoorstelbaar dat Buddy Holly binnen twee jaar al die onsterfelijk rockklassiekers heeft gemaakt. That'll be the day en It doesn't matter anymore zijn mijn favorieten. Ik heb ze in negen jaar tijd al veel vaker vertolkt dan hij ze zelf ooit gezongen kan hebben. Songschrijvers van zijn kaliber zijn zeldzaam. Geen wonder dat Paul McCartney een enorme Buddy Holly-fan is, zodanig dat hij alle uitgeversrechten van Holly's liedjes heeft gekocht. De merkwaardige situatie doet zich voor dat Paul McCartney geld verdient aan elke keer dat ík een nummer van Buddy Holly zing. Waarschijnlijk is dat McCartney's wraak op Michael Jackson, want die is eigenaar van al het Beatlesmateriaal.

,,De muzikanten van Buddy's oude begeleidingsgroep The Crickets hebben me gecomplimenteerd met mijn vertolking. Ook zijn weduwe Maria Elena heb ik ontmoet. Haar rol als beheerder van Holly's muzikale erfenis is omstreden, omdat ze dwars ligt bij sommige heruitgaven van zijn muziek op cd. In de musical wordt haar huwelijk met Buddy nogal romantisch weergegeven. Dat neemt niet weg dat ze pas zes maanden getrouwd waren toen hij stierf en dat het toen al niet zo goed meer tussen hen ging.

,,Het is wrang dat zo iemand tot in lengte van dagen de baas mag spelen over muziek die alleen op juridische gronden van haar is. Net zoals het wrang is dat Ritchie Valens en The Big Bopper in het bewuste vliegtuig zaten. The Big Bopper mocht mee omdat hij griep had en Ritchie Valens won zijn plek na een spelletje kop of munt met de gitarist. Het was de eerste weddenschap die hij ooit won, werd er na de crash over Valens' aanwezigheid op die rampzalige vlucht gezegd. Hoewel iedereen weet hoe het verhaal van Buddy Holly afloopt, komt het nieuws van zijn dood toch elke avond weer als een schok voor het publiek.''

Musical Buddy: 29/11 t/m 3/12 Tilburg; 9, 10/12 Apeldoorn; 12, 13/12 Zoetermeer; 15 t/m 17/12 Den Helder. Nederlandse tournee t/m 11/4/2001.

    • Jan Vollaard