Beleggers weer happig op technologiefondsen

Aandelen in de technologie- en telecomsector stonden vanochtend weer in de belangstelling van kopers op de beurs van Amsterdam, nadat ze vorige week massaal in de uitverkoop werden gedaan. Chipmachinefabrikant ASM Lithography was de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

Het Veldhovense bedrijf boekte een koerswinst van 10,6 procent en noteerde vroeg in de middag 27,74 euro. Ook het bedrijf waaruit ASML is voortgekomen, elektronicafabrikant Philips, was vanochtend gewild. Het Amsterdams-Eindhovense bedrijf kondigde een alliantie met het Zuid-Koreaanse LG Electronics aan. De twee technologieconcerns gaan samenwerken bij de productie van beeldbuizen. Het aandeel Philips klom 4,1 procent en noteerde vroeg in de middag 43,45 euro.

Automatiseerder Getronics, waarvan de beurswaarde vorige week na een winstwaarschuwing binnen een uur met zo'n 40 procent terugviel, klom een klein stukje uit het dal. Het fonds boekte 4,3 procent winst op 7,42 euro.

De stijging van de technologieaandelen kwam nadat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq voor het weekeinde een winst van 5,4 procent had geboekt.

De aandelen uit de telecomsector beleefden eveneens een optimistische ochtend. Zo kon KPN een stijging van 1,8 procent noteren op 17,40 euro, en klom kabelexploitant UPC 6,9 procent naar 14 euro precies. Libertel en Versatel, beide telecomfondsen die meetellen in de Midkapindex, stegen met 4,5 procent. Een aandeel Libertel is inmiddels 12,55 euro waard, Versatel werd vroeg in de middag voor 15,25 verhandeld.

`Internet-uitgever' VNU wist niet te profiteren van de hernieuwde aantrekkelijkheid van de techfondsen. VNU daalde 0,7 procent naar 52,30 euro.

De technologie- en telecomaandelen trokken de AEX stevig omhoog. De beursgraadmeter klom 1,3 procent en noteerde rondom het middaguur 670,17 punten.

De financiële fondsen droegen hun steentje bij aan de stijging van de index. Zo klom ABN Amro 1,8 procent en steeg Aegon ruim 2 procent op 48,66 euro.

ING boekte een winst van 2 procent en noteert inmiddels weer boven de 80-eurogrens. Het aandeel was rond het middaguur 82,35 euro waard. Van de financiële aandelen uit de AEX-index deed alleen Fortis het wat rustiger aan. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar steeg een half procent naar 34,61 euro.

De verliezers waren vanochtend vooral onder de voedings- en handelsbedrijven te vinden. Zo daalde de fabrikant van speciaalvoeding Numico een kwart procent naar 59 euro precies, en moest brouwer Heineken een half procent terug op 65,15 euro.

Ahold verloor een procent op 35,16 euro, en Vendex daalde 0,9 procent naar 15,95 euro.

Handelshuis Hagemeyer, dat al sinds augustus in een neerwaartse spiraal zit, verloor vanochtend 0,4 procent. Vroeg in de middag noteerde het aandeel 27,05 euro.