Bankenkrediet L&H zonder zekerheid

Een consortium van Belgische en Duitse banken heeft een lening van 430 miljoen dollar (ruim een miljard gulden) verstrekt aan het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie zonder zekerheden te hebben gevraagd. Het gaat om Fortis Bank (Belgisch/Nederlands), Artesia Bank, KBC, Deutsche Bank en Dresdner Bank. KBC-topman Remi Vermeiren verklaarde afgelopen weekeinde voor de televisiezender Kanaal Z zich ,,in grote mate'' bedrogen te voelen door L&H. ,,Wij hebben ons gebaseerd op de balansen van het bedrijf. Als die niet kloppen, voelen wij ons bedrogen'', aldus Vermeire.

L&H moest onlangs toegeven dat financiële verslagen over 1998, 1999 en de eerste helft van 2000 ,,onregelmatigheden'' bevatten. Aan het accountantsbureau KPMG, dat de jaarrekeningen beoordeelt, werd informatie onthouden. L&H ligt onder vuur sinds publicaties in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal over `spookfirma's' in Singapore en `niet-bestaande klanten' in Zuid-Korea met wie L&H zaken zou doen. De koers van het aandeel is ingestort. De Amerikaanse beurstoezichthouder voert een onderzoek uit naar het op de Nasdaq genoteerde bedrijf. Justitie in Ieper, waar L&H is gevestigd, is een opsporingsonderzoek begonnen. Oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie zijn als co-voorzitters opgestapt. Roel Pieper (ex-Philips) werd president-commissaris.

De lening van 430 miljoen dollar werd volgens de Belgische krant De Standaard verstrekt bij de overname door L&H van het Amerikaanse Dictaphone. Artesia en KBC zijn de belangrijkste kredietverstrekkers. De toezichthouder voor de Belgische banken houdt zich intussen ook met de zaak bezig. Volgens De Standaard zouden spaarders zijn gedupeerd door een transactie tussen ex-topman Gaston Bastiaens van L&H en ING Barings. Bastiaens zou intussen sterk in waarde verminderde aandelen L&H hebben doorverkocht aan het Nederlandse ING Barings in ruil voor een hoogrentende obligatielening die bij grote en kleine spaarders was uitgezet.