Auto's zoeken

Steeds meer autokopers maken gebruik van internet. 46 Procent van de Nederlanders die een nieuwe wagen aanschaft, raadpleegt eerst het web, aldus een onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young. Toch wordt slechts minder dan één procent van de auto's via het web verkocht. Simpelweg omdat het aanbod er niet is.

De nieuwe website Zoekauto.nl (die alleen met Microsoft Explorer werkt) wil daar verandering in brengen. Zoekauto.nl, een samenwerkingsverband van 200 merkdealers, de ING Bank, Budget Rent a Car en enkele investeringsmaatschappijen, biedt nieuwe en gebruikte auto's te koop aan.

Wie een nieuwe auto zoekt, kan via een uitgebreid menu zijn of haar voorkeuren opgeven. Zoeken kan op merk, type, cilinderinhoud, maar ook op prijs. Wie bijvoorbeeld niet meer dan 30.000 gulden wil uitgeven voor een auto, kan dat bedrag als maximum opgeven.

Helemaal perfect werkt het zoeken niet. Het menu verspringt telkens als een al ingevulde voorkeur wordt veranderd en er verschijnen ook zo nu en dan foutmeldingen als `ADODB.Fields error'.

Bij alle auto's wordt vermeld wat er in zit (cruise control, airconditioning, getint glas). Extra accessoires kunnen via een invulveld worden aangevraagd.

Als de droomauto is samengesteld, kan de koper een offerte aanvragen. Daarvoor moet je je registreren bij Zoekauto.nl en wat persoonsgegevens opgeven. (De gegevens worden niet doorverkocht aan derden, belooft de privacyverklaring.) Bij het registreren gaat ook regelmatig het een en ander fout (Active Server Pages error `ASP 0126').

Volgens Zoekauto.nl worden de wensen van de koper anoniem naar een dealer in de regio van de aanvrager gestuurd die een scherpe offerte opstelt. De huidige auto kan ook online worden ingeruild. Alle via Zoekauto.nl aangeschafte nieuwe en gebruikte auto's kunnen worden verzekerd via de ING Bank. Online een verzekering afsluiten gaat niet. Er moet een formulier worden uitgeprint en opgestuurd.

Zoekauto.nl heeft ook een sectie met advertenties voor tweedehands auto's. De auto's worden aangeboden door particulieren en autodealers. Tot 1 december kunnen particulieren gratis een advertentie plaatsen. Daarna kost een advertentie 30 gulden. Voor dat bedrag staat de auto twee maanden te koop op Zoekauto.nl en Aanbod-online.nl. Bij alle advertenties staan naam, adres en telefoonnummer van de verkoper, zodat een geïnteresseerde koper direct contact kan opnemen.

Gebruikte auto's zijn ook te vinden bij de Auto Telegraaf. Op deze site kan net als bij Zoekauto.nl gezocht worden op merk, type, prijs en bouwjaar. Een online keurmeester geeft desgevraagd een advies over de keuze. Typische gebreken voor de Alfa 156 zijn volgens de keurmeester de lekkende remleidingen en de kapotte controlelampjes, terwijl de Saab 9000 lijdt aan een gebrekkige brandstoftoevoer. Bij de Peugeot 406 is de accu snel leeg.

Auto Telegraaf werkt aanzienlijk sneller dan Zoekauto.nl en bevat ook meer advertenties. Behalve de keurmeester zijn er nog meer handige hulpmiddelen te vinden. Een taxateur geeft aan wat een redelijke prijs is voor een bepaalde auto. Praktisch is ook de `tipgever' die in de gaten houdt of er advertenties worden geplaatst die voldoen aan je voorkeuren. Zodra iemand een auto aanbiedt die je graag zou willen hebben, stuurt de `tipgever' meteen een e-mail.

Een andere site voor tweedehands auto's is Auto Online, die ruim 329.000 advertenties bevat. Auto Online, een initiatief van Auto Data en RDC Datacentrum, heeft de langste lijst met merken. Ook de Oost-Duitse Trabant en Wartburg zijn er te vinden.

Ook voor klassiekers is het web een handig zoekmiddel. De Auto Telegraaf heeft een aparte sectie voor oude auto's. De databank van het Nederlands Oldtimer en Occasion Bureau (NOOB) bevat talloze mooie oude Volvo's, Alfa's en andere auto's en motorfietsen.

Zoekauto.nl: www.zoekauto.nl

Auto Telegraaf: www.autotelegraaf.nl

Auto Online: www.autoonline.nl

Klassiekers: www.klassiekers.com

Nederlands Oldtimer en Occasion Bureau: www.noob.nl

Auto Pagina: auto.pagina.nl

E-mail: klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver