Zorreguieta 1

Terwijl we ons in Nederland vrolijk maken over die rare Amerikanen, die niet eens behoorlijk een president kunnen kiezen, worden we door ons eigen staatshoofd grotelijks belazerd en beledigd. Onze koningin spreekt ons met Kerstmis altijd toe over de verwilderende zeden en het verlies aan hooggestemde waarden. Zij weet goed hoe het moet.

Maar als sommige Nederlanders protesteren tegen de meest foute schoonvader die er op deze wereld maar kan rondlopen, laat deze koninklijke hoogheid de verontwaardiging van haar onderdanen gewoon van zich afglijden en nodigt ze deze misdadiger thuis uit. Een man die op z'n minst medeverantwoordelijk is voor de dood van duizenden mensen. Onschuldige burgers, die niets anders hadden misdaan dan protesteren tegen onrecht. Duizenden zijn er op de meest gruwelijke wijze gemarteld en omgebracht.

Nog dagelijks voelen tienduizenden nabestaanden in Argentinië de gruwelijke pijn van één van de meest bloederige regimes van onze tijd. Hun kinderen en hun mannen komen nooit meer terug. Een lid van die duivelse dictatuur wordt op Huis ten Bosch ontvangen, door `onze' koningin. Op een steenworp afstand van het Joegoslavië-tribunaal, waar wij wel eens aan de wereld zullen laten zien hoe we met misdadigers omgaan.

De arrogantie en de gevoelloosheid van een zogenaamd modern staatshoofd, dat weet waarom de Moeders op de Plaza de Mayo huilen, is werkelijk stuitend. En Kok wist het ook alweer, maar heeft maar weer eens niets gezegd. Hoezo, wat heeft het plebs daarmee te maken? Het wordt tijd dat we ons zorgen gaan maken over onze democratie.

    • Martien de Wit Valkenswaard