ZALM IN OOSTERSE SAUS

Bestrooi de moten zalm aan beide kanten met zeezout en peper of met zeezout en citroenpeper. Leg de moten op een schaal, dek af en zet in de koelkast.

Doe de honing en azijn in een pan. Zet op een matig tot middelhoog vuur en laat onder regelmatig roeren tot een karamelachtig mengsel inkoken. Dit kan 5 tot 10 minuten duren. Schep er de verse koriander en 4 eetlepels sesamolie door. Laat een minuutje sudderen. Schep er alle gemalen specerijen door en laat nog een minuutje sudderen. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Breng de bouillon aan de kook en schep hem dan door het honing-specerijmengsel in de pan. Laat de saus 10 tot 15 minuten inkoken. Passeer de saus door een fijne zeef. Doe de gezeefde saus terug in de pan en schep er de helft van de chilipeper en het sjalotje door. Houd de saus warm.

Grilleer de moten zalm 8 tot 10 minuten onder een hete grill tot ze net gaar en rosé vanbinnen zijn. Draai ze niet om omdat de bovenkant goudbruin en een beetje knapperig moet worden.

Verhit de rest van de sesamolie in een wok of grote koekenpan op een middelhoog tot hoog vuur. Doe er de courgettes in en bestrooi met zout en peper. Roerbak circa 1 minuut en strooi er de poedersuiker over. Roerbak tot die begint te karameliseren. Schep er de balsamico-azijn, verse gember en de overgebleven chilipeper door. Roerbak nog een paar minuten tot de courgette gaar is. Schep de courgettes op 4 voorverwarmde borden. Leg er een moot gegrilde zalm op en schep er de saus omheen. Serveer met witte rijst.

    • Kim Maclean