Verdeelde stad van recht en vrede

Burgemeester Deetman wil Den Haag uitbreiden, het verdeelde karakter van de stad aanpakken en ADO Den Haag in de eredivisie. Over een internationale stad die `geen kant uit kan'.

Vandaag loopt de wereldklimaatconferentie af, na het Wereld Water Forum de tweede grote conferentie dit jaar in Den Haag. Burgemeester Wim Deetman is tevreden: Den Haag, de vierde VN-stad in de wereld, heeft weer even alle tv-stations gehaald. De activisten die op een van de laatste dagen op tafel sprongen in het Nederlands Congres Centrum en de Amerikaanse onderhandelaar Loy een taart in het gezicht gooiden? ,,Dat was volstrekt helder. Dat was op VN-gebied.' Toch nog een kleine honderd demonstranten opgepakt? ,,Die wilden niet melden bij de politie wat ze nu precies wilden. Dat kan natuurlijk niet.' Klachten van onwonenden over loeiende sirenes van Greenpeace en opstoppingen in het verkeer? ,,Ik hoor Hagenaren wel eens kankeren, zoals ze hier zeggen, maar niet over de internationale evenenementen in de stad.'

Bijna niets ging mis. Goed, conferentie-voorzitter Pronk verstuikte zijn hand toen hij 's avonds naar huis wilde op de step die de gemeente de deelnemers cadeau had gedaan. Dat ging Deetman dan beter af, toen hij het voertuig uitprobeerde op de gangen van het gemeentehuis aan het Spui. Het gemeentehuis overigens dat de internationale gasten bewonderden: toen hij hen ontving voor een receptie, had Deetman weer eens gemerkt ,,hoe dat gebouw van Richard Meier toch imponeert.' De gasten hadden Den Haag een vriendelijke, gemoedelijke, groene stad gevonden. Ze hadden zich niet gestoord aan de vele omleidingen die vooral het centrum van Den Haag al jaren tekenen.

Wim Deetman is nu vier jaar burgemeester van zijn vanouds roerige geboortestad. Toen hij al benoemd was, maar nog op het Binnenhof zat als voorzitter van de Tweede Kamer, dacht hij wel eens: ,,Ojee, wat ga ik doen?' Maar hij heeft nog geen moment spijt gehad. ,,Ik sjouw en douw voor de stad. Dat is mijn rol als burgemeester.' Alleen ,,de weerbarstigheid van sommige problemen' ergert hem soms, zoals de al jaren voortslepende gemeentelijke herindeling in de regio. Maar ook daarin lijkt een oplossing nabij, nu minister De Vries nog voor het einde van het jaar het voorstel tot uitbreiding van Den Haag naar de Tweede Kamer wil sturen. Deetman gelooft niet alleen in het internationale profiel van Den Haag, maar ook in regionale samenwerking. En voetbalclub ADO Den Haag moet weer naar het hoogste niveau. Een burgemeester over zijn stad.

,,Den Haag ligt in twee regio's, Europa en de Randstad. In Europa zullen stedelijke regio's de dragers zijn van de economische ontwikkeling en welvaart. Maar je kunt niet met iedereen op alles concurreren. Dan valt dus een aantal dingen voor Den Haag af. Wij vinden het plezierig dat we hier financiële instellingen hebben, maar we gaan daarvoor niet een wedstrijd aan met Amsterdam. Maar de verzekeraars die in Den Haag gevestigd zijn willen we graag houden.

,,Maar hét profiel is, en daar zijn wij echt uniek in, ook buiten Europa, de internatonale stad van recht en vrede. Dat profiel heeft de afgelopen 25 jaar opeens allure gekregen, ook door het Internationale Strafhof dat we in 1998 hebben gekregen. Als ik ergens ver weg ben in Amerika en ik zeg: `Ik kom uit Den Haag', dan weten ze misschien niet waar dat is, maar ze zeggen wel `Peace Palace'. Dat profiel moeten we versterken.

,,Daarnaast is Den Haag ook nog regeringsstad, met steeds meer hoge gebouwen bij elkaar in het centrum. Daarbuiten moet het laag blijven. Oude Hagenaars en nieuwkomers zijn trots op Den Haag als groene en rustige stad aan zee en willen dat koesteren. Maar Den Haag is ook de meest gesegregeerde stad van Nederland. Wij willen daar als college boven alles een ongedeelde, vitale stad van maken. Hagenaars hebben identificatiepunten nodig waardoor ze kunnen zeggen: ja, dit is onze stad. Wij vinden daarom bijvoorbeeld dat in Den Haag een voetbalclub moet komen die meedoet in de eredivisie. Zo ver zijn we nog niet, maar we zijn bezig met een nieuw stadion. Dan kan je met respect voor ieders eigenheid iets scheppen dat meer is dan: `Fijn dat u hier bent en u mag uw gang gaan'. Mensen moeten een boodschap aan elkaar hebben. Door kleine groepjes als de voetbalvandalen zullen we ons niet laten afleiden.

,,Ook de uitbreiding is nodig om een ongedeelde en bestuurlijk slagvaardige stad te krijgen. Het gaat nu financieel beter, maar Den Haag is al heel lang een beklemde stad tussen de zee en andere gemeenten. We kunnen geen kant uit. Woningenbestand en bedrijventereinen kunnen in de stad niet dezelfde ontwikkeling doormaken als aan de rand. Zoals het er nu naar uitziet neemt het aantal inwoners de komende tien jaar in Den Haag nog met 40 à 50.000 mensen af. De centrumfunctie is toegenomen, maar ons sociaal-economische draagvlak neemt af. Wij hebben altijd gezegd: uitbreiding is voor ons next best na de stadsprovincie. Als minister De Vries zegt dat een woonwijkje in Wateringen niet bij Den Haag komt, dan word ik daar niet vrolijk van, maar wij zullen beheerst reageren. Den Haag overvraagt niet. Wij zullen ook na de herindeling moeten samenwerken. Dat kan best met gefuseerde gemeenten in de omgeving, mits Den Haag aan de rand wat ruimte krijgt. Maar ik ben er tegen als die grotere gemeenten alleen bedoeld zijn om met de rug tegen elkaar te gaan staan in de regio.'

Foto's

Bij de foto van de Haagse binnenstad (in de krant van zaterdag 25 november, pagina 3) ontbrak de naam van de fotograaf. De foto werd gemaakt door Roel Rozenburg.

    • René Moerland