Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een gesprek met de huidige Amsterdamse driehoek, burgemeester S. Patijn, hoofdofficier H. Vrakking en hoofdcommissaris J. Kuiper. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent. In Iran lopen de spanningen tussen jongeren en de kerkelijke leiders op door drugverslaving, prostitutie en toenemende corruptie. Tot nu toe hebben de meningsverschillen al geleid tot de moord op 100 oppositieleden en de verdwijning van een aantal kranten. BBC2, 19.55-20.40u.

Days in the life. Op 17 maart 1968 werd in Engeland de meest gewelddadige demonstratie gehouden sinds WO II. Tienduizend demonstranten togen naar de Amerikaanse ambassade om tegen de oorlog in Vietnam te protesteren. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Nirvana: verhalen van achterblijvers. Eerste aflevering van een komende serie gesprekken met mensen over overleden dierbaren. Ned.1, 21.41-22.35u.

Het Lagerhuis. Debat met publiek over kernenergie, het verdwijnen van de Nederlandse taal en jonge Afrikaanse voetballers die als moderne slaven naar Europa komen. Ned.3, 21.05-22.00u.

MUZIEK

Wintertijd. Zanger en presentator Robert Long kiest beeld- en muziekfragmenten van o.a. Cliff Richard, Fats Domino, Mark Knopfler, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot en Roger Miller. RTL5, 21.30-22.30u.

Later. Optreden van o.a. Wyclef Jean, Emmylou Harris, Georgie Fame en Phoenix. BBC2, 0.05-1.05u.

KUNST

Plankenkoorts. Caleidoscopische nacht vol architectuur, muziek, theater, dans en nog veel meer naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het theater de Singel. Canvas, 23.15-0.05u.

FILM

Viva Las Vegas (George Sidney, 1964, VS). Elvis Presley-vehikel, met de rockster als autocoureur in de Amerikaanse gokstad uit de titel. BBC2, 14.15-15.35u.

The Return of the Scarlet Pimpernel (Hans Schwartz, 1938, Engeland). Povere versie van vermaard kostuumstuk over bijdrage van Engelse aristocraat aan Franse Revolutie. VRT, 15.00-16.20u.

Geld oder Leber (Dieter Pröttel, 1986, West-Duitsland). Misdaadklucht draait om een in een gans verborgen juwelenbuit. ARD, 15.05-16.25u.

Never Cry Wolf (Carroll Ballard, 1983, VS). Gevoelige Disney-productie gaf nieuwe vorm aan traditionele wildlife-films. Eenzame bioloog bestudeert aan de Poolcirkel het gedrag van de wolf en gaat daarbij steeds meer op zijn onderzoeksobject lijken. Net5, 18.10-20.00u.

It's Pat (Adam Bernstein, 1994, VS). Mislukte poging tot komedie rond Julia Sweeney's androgyne typetje Pat uit Saturday Night Live. RTL5, 20.00-21.30u., onderbroken door reclame.

Diamonds Are Forever (Guy Hamilton, 1971, Engeland). James Bond-film met Sean Connery, Jill St. John en nogal wat locaties in Las Vegas. Net5, 20.00-22.15u., onderbroken door reclame.

Il silenzio dei prosciutti / The Silence of the Hams (Ezio Greggio, 1994, Italië). Door de Italiaanse tv-komiek Greggio gemaakte satire op The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991) confronteert FBI-agent-in-opleiding Billy Zane niet alleen met Dr. Animal Cannibal Pizza, maar ook met Sharon Bone. Veronica, 20.00-21.309u., met reclame.

. Boogie Nights (Paul Thomas Anderson, 1997, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.15-0.55u., onderbroken door reclame.

Bullet (Julien Temple, 1996, VS). Nauwelijks uitgebracht geweldsvehikel voor Mickey Rourke van de regisseur van Absolute Beginners. Over een aan drugs verslaafde crimineel die vrij komt. RTL5, 22.30-0.15u., met reclame.

Opposing Force (Eric Karson, 1986, VS). Brute thriller met morele pretenties. Vrouwelijke luchtmachtluitenant Lisa Eichhorn en majoor Tom Skerritt worden onderworpen aan een trainingskamp van sadistische Anthony Zerbe. Film strandt in idiote finale. SBS6, 22.55-0.35u., met reclame.

Condition Red (Mika Kaurismäki, 1995, VS/Finland). Broer van Aki regisseerde vlotte maar matige thriller waarin explosieve cipier James Russo ten prooi valt aan charmes van gedetineerde Cynda Williams. Zij haalt hem over haar te bevrijden. RTL4, 23.15-0.55u., onderbroken door reclame.

08/15 (2) (Paul May, 1954, West-Duitsland). Tweede van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsnee-soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt anti-militaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 23.15-0.45u., zw.

. The Buddy Factor / Swimming with Sharks (George Huang, 1994, VS). Dubbelhartigheid van alle karakters is onverwachte troef van zwarte, Faustiaanse satire op Hollywood. Assistent Frank Whaley van speelfilmproducent Kevin Spacey wordt behandeld als voetveeg, boksbal, pooier en koffiejuffrouw tegelijk. Gaat op zeker moment mis. Obligate moraal: wie met haaien wil zwemmen, moet zelf haai zijn. Ned.1, 0.26-1.53u.

The Hunter (Buzz Kulik, 1980, VS). Laatste film van Steve McQueen is een weinig standvastige komische thriller rond een ster voor wie het allemaal niet meer hoeft. Eigentijdse bounty hunter spoort verdachten op die op borgsom vrijkwamen én verdwenen. Ook met Eli Wallach. SBS6, 0.35-2.15u., met reclame.

08/15 - In der Heimat (Paul May, 1955, West-Duitsland). Laatste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over een pientere Duitse doorsneesoldaat, speelt kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog. ZDF, 0.50-2.20u., zwart-wit.

Der Postmeister (Gustav Ucicky, 1940, Duitsland/Oostenrijk). Melodrama naar Poesjkin over postmeestersdochter die in Petersburg courtisane wordt. ZDF, 2.25-3.55u., zwart-wit.

. Little Odessa (James Gray, 1994, VS). In Venetië met Zilveren Leeuw bekroond debuut van schrijver-regisseur Gray wil zowel een maffia-epos zijn als gewelddadige misdaadfilm en studie naar het vader-zoon-conflict. Maximilian Schell als Russisch-joodse immigrant in Brighton Beach, dat wordt bevolkt door zwijgzame, sombere gangsters en andere ontwortelden. Met Vanessa Redgrave als stervende moeder. Ned.1, 3.23-4.54u.

. Career Girls (Mike Leigh, 1997, Engeland). Na het warme Secrets and Lies schotelt Leigh ons – in de lijn van Naked – een relatief moeilijk verteerbaar verhaal voor over de snelle veranderingen in het Londen van de jaren negentig. Aan de vooravond van de periode-Blair blikken twee, maatschappelijk redelijk geslaagde, vriendinnen (Lynda Steadman en Katrin Cartlidge) terug op hun chaotische studentenhuishouding en de neurosen uit hun jeugd. Ned.1, 4.54-6.15u.

Nagesynchroniseerd: The Way of the Dragon (Bruce Lee, 1973, Hongkong). ARD, 3.20-4.55u.