Šarovic president van Servische Republiek

De Servische Republiek in Bosnië heeft een nieuwe president: Mirko Šarovic, lid van de Servische Democratische Partij, de partij die werd opgericht door Radovan Karadzic.

Šarovic kreeg bij de recente verkiezingen al 49,8 procent van de stemmen — net niet genoeg om direct te worden gekozen. Om een tweede ronde te vermijden, werden daarop de `tweedevoorkeurstemmen' geteld. Daardoor kwam Šarovic alsnog uit op 50,1 procent van de stemmen, ver voor de premier van de Servische Republiek in Bosnië, Milorad Dodik (25,8 procent) en de econoom Mladen Ivanic (8,6 procent).

Šarovic, van huis uit jurist, is omstreden. Als prominent lid van de SDS wordt hij door de internationale gemeenschap gewantrouwd — de Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke bestempelde de SDS onlangs nog als een ,,kliek van (oorlogs)misdadigers''. Aan de andere kant was Šarovic een van de eerste SDS-politici die zich na 1996 distantieerde van Karadzic en een gematigde toon aansloeg. Vandaar dat hij voor de internationale gemeenschap aanvankelijk acceptabel was toen hij in september 1998 vice-president van de Servische Republiek werd — maar niet zó acceptabel dat hij een half jaar later de zittende president, de ultra-nationalist Poplašen, mocht opvolgen toen die wegens zijn extremisme werd ontslagen. Toen hij in januari vorig jaar een poging ondernam om daadwerkelijk Poplašen op te volgen, sprak men van `een coup' die niet mocht. De stoel van de president bleef aldus anderhalf jaar lang leeg.