`PvdA schopte Suriname eruit'

De PvdA-ministers Den Uyl en Pronk hebben de soevereiniteitsoverdracht van Suriname, vandaag precies 25 jaar geleden, in het kabinet-Den Uyl doorgedrukt. Dat verwijten de toenmalige ministers Lubbers en Van der Stee (allebei KVP) hun oud-collega's in het boek Knellende Koninkrijksbanden. Het Nederlandse dekolonisatiebeleid in de Caraïben, 1940-2000. Het boek is in opdracht van de regering geschreven door Gert Oostindie en Inge Klinkers en moet binnenkort verschijnen.

Beide oud-KVP'ers spreken van een heilige drang bij de PvdA om Suriname onafhankelijk te maken. Lubbers: ,,Het was een tweemansshow. Het had een zodanige lading bij de voorstanders dat degenen die twijfels hadden, gingen overwegen: is dit nu zo belangrijk voor mij om me er druk over te maken?''

Van der Stee, die vorig jaar is overleden, uit zich in het boek nog stelliger: ,,De onafhankelijkheid van Suriname, dat moest nu eenmaal. Maar ik was ervan overtuigd dat ze er niet klaar voor waren. Het moest nu eenmaal: het regeerakkoord, Joop den Uyl, en het verzet in mijn partij ertegen was niet al te groot. Er was bij Den Uyl en Pronk een heilige drang. Bij wijze van spreken rücksichtlos. We hebben Suriname eruitgeschopt. Dat is mijn stellige overtuiging.''

De direct verantwoordelijke minister voor Surinaamse en Nederlands-Antilliaanse Zaken, de ARP'er W.F. de Gaay Fortman, stond een veel voorzichtiger koers voor. Hij was volgens zijn beide christen-democratische ambtsgenoten echter niet opgewassen tegen het `politieke geweld' van de PvdA, die de onafhankelijkheid hoog in het vaandel had.

Wanneer het boek verschijnt is nog onduidelijk. De opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, weigert tot nu toe toestemming voor publicatie te geven. Het ministerie vindt dat de auteurs te ruim hebben geput uit de archieven van het ministerie van Algemene Zaken, met name uit de notulen van de ministerraad.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL: pagina 33

HOOFDARTIKEL: pagina 9

ELITE ONTBREEKT: pagina 9