Ook Duitse koeien besmet met BSE

Voor het eerst is ook bij Duitse runderen de gekkekoeienziekte (BSE) geconstateerd. Dat is gisteren bekend geworden. In Duitsland, dat leek gevrijwaard van het BSE-gevaar, is geschokt gereageerd. De Duitse regering heeft voor vandaag een spoedvergadering belegd.

De besmetting in Duitsland kwam aan het licht doordat een slager uit Sleeswijk-Holstein, in het noorden van het land, vrijwillig zijn vlees op BSE liet testen door een laboratorium. Bondskanselier Schröder overweegt een onmiddellijk verbod in te stellen op het verwerken van diermeel in veevoer.

In een poging om verspreiding te voorkomen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke variant van de gekkekoeienziekte, wil Duitsland bloeddonaties verbieden van mensen die tussen 1980 en 1996 meer dan zes maanden in Groot-Brittannië of Ierland hebben gewoond. In die landen sloeg de gekkekoeienziekte voor het eerst toe. Eerder namen de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Italië al een dergelijke maatregel. Runderen die ouder zijn dan 30 maanden zullen in Duitsland worden getest op BSE.

Op de Azoren, een Portugese eilandengroep, is gisteren besloten tot de slacht van recent geïmporteerde runderen, na de ontdekking van een eveneens in Duitsland geboren BSE-koe. In Duitsland zelf zijn eerder zes gevallen van BSE geconstateerd, maar de betrokken dieren waren steeds afkomstig uit het buitenland. Rusland heeft in verband met BSE import van levende runderen uit Nederland verboden. Maar geslachte dieren uit Nederland worden niet geweerd.