Koop rund

Wim Kok: ,,Ga je naar Brussel Laurens-Jan? Neem dan een Franse biefstuk uit het vuistje voor me mee.''

Vleeslaplobby: ,,Ja heerlijk, biefstuk uit het vuistje.''

Brinkhorst: ,,Ik laat die Franse biefstuk apart zetten. Ik bedoel er niets mee, want ik ben alleseter. Gewoon eventjes in de ijskast, meer niet. Dan kun je hem opeten na de grote vergadering. Ik weiger mij te richten naar de waan van de dag, maar je moet zojigvuldig zijn met de emoties van de mensen.''

Boeren (in koor): ,,Met onze koeien staan wij pal voor heel de mensheid.''

Brinkhorst: ,,Was de biefstuk ziek? Voor honderd procent uitsluitsel hebben we niet. Maar dat heb ik ook niet als ik een trap afloop. Ik ben de man niet van `gaat u maar rustig slapen'. Moet u niet doen. De ondernemer is verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal. De vervuiler betaalt.''

Vleeslaplobby: ,,Wij zijn de boeren en wij zijn okee. Wij kunnen alles zelf en het valt wel mee.''

Boze stem: ,,Maar er zijn al zeven gekke koeien.''

Vleeslaplobby: ,,Niet onze schuld. Wij kunnen geen politie-agent zijn, de overheid wel.''

Brinkhorst: ,,Brussel lost het zojigvuldig op. Doe die Franse biefstuk toch maar. Niet de koeien zijn besmettelijk, wel de Franse paniek.''

Onrustige Kamerstemmen: ,,Frans rundvlees is geen zuivere Havelaarkoffie. Boycot, boycot.'' Kok was druk in z'n torentje.

    • Maarten Huygen