Kohl: justitie betalen met opbrengst boek

Helmut Kohl, de oud-bondskanselier, wil de opbrengst van zijn dagboek gebruiken voor betaling van zijn advocaten en een eventuele schikking met justitie. ,,Men zal niets kunnen vinden waaruit blijkt dat de regering-Kohl omkoopbaar was'', zei Kohl gisteren bij de perspresentatie van zijn dagboek `Mein Tagebuch 1998-2000'. Kohl heeft als CDU-voorzitter begin jaren negentig 2,1 miljoen mark aan illegale donaties aangenomen, die niet in het jaarverslag van de partij waren opgenomen. Daarmee heeft hij de wet op de partijfinanciering overtreden, die vereist dat giften boven de 20.000 mark moeten worden vermeld. Kohl wil voorkomen dat de officier van justitie, die onderzoekt of Kohl kwade trouw kan worden verweten, hem in staat van beschuldiging stelt.

Volgens onderzoeksjournalist Hans Leyendecker van de Süddeutsche Zeitung, die de Kohl-affaire vorig jaar november aan het rollen bracht, kan de oud-kanselier zijn zaak bij justitie met een bedrag van rond 250.000 mark afkopen. Leyendecker publiceerde onlangs het boek `Helmut Kohl, die Macht und das Geld', waarin Kohl wordt afgeschilderd als een politicus die met geld politieke macht kocht. Verwacht wordt dat justitie eind dit jaar of begin volgend jaar tot een schikking zal overgaan omdat alle sporen naar eventuele corruptie doodlopen. Kohl zei gisteren dat hij het dagboek heeft geschreven om ,,verdraaiingen van feiten en leugens'' recht te zetten. ,,Ik heb het afgelopen jaar ervaringen beleefd die een gewoon mens in dit land niet voor mogelijk houdt'', zei Kohl.