Hooggerechtshof VS behandelt beroep Bush

Het Federale Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft besloten het hoger beroep van George Bush tegen het hertellen van stemmen in Florida te behandelen. Op 1 december zullen advocaten van de Republikeinen hun zaak mondeling ten overstaan van de rechters uiteen moeten zetten. Het Republikeinse kamp tekende woensdag in Washington hoger beroep aan tegen het besluit van het hooggerechtshof van Florida dat besloot de handmatig hertelde stemmen wel mee te tellen in de einduitslag van de presidentsverkiezingen. De advocaten van Bush betogen dat die uitspraak ongrondwettig is. Het tellen van de stemmen in slechts enkele kiesdistricten is volgens de raadslieden in strijd met het principe van gelijke rechten voor alle kiezers. Daarnaast zeggen ze dat het hooggerechtshof van Florida buiten zijn bevoegdheden heeft gehandeld. Volgens de Amerikaanse grondwet is het een zaak van de statelijke Congressen de verkiezingsregels vast te stellen. Het vonnis van de rechters in Florida moet vernietigd worden, aldus de Republikeinen. Mochten de rechters van het Federale Hooggerechtshof Bush in het gelijk stellen dan lijkt hem niets meer in de weg te staan om de 43e president van de Verenigde Staten te worden.