Het trainingspak voorbij

Het trainingspak verdwijnt uit het straatbeeld. Wie er nu nog in loopt, is aan het joggen. Kledingzaken klagen dat ze nauwelijks sportkostuums verkopen en het merk doet er ook niet meer toe. Nu de pitbull is gemuilkorfd en de huiskamerwolf op drie hoog achter wegens agressie een zachte dood is gestorven, wordt de pitbullsmoking in de kast gehangen. Ook gepensioneerden op campings keren terug naar de spijkerbroek.

Waar het aan ligt? Teruglopende werkloosheid, zodat vrijetijdskleding geen alledaagse dracht meer is. Ook degene die werkloos is, wil dat niet uitdragen door in overdagpyama te lopen. Alleen overtuigde huisvrouwen verschijnen nog in grijze trainingsbroek met slobkousen op het schoolplein.

Vrije tijd verschaft geen status maar mensen moeten het druk, druk, druk hebben. Nederland moet van de uitkering af en aan het werk, adviseert ook de organisatie voor rijke landen, OESO. Dan hoeven er geen spijbelaars te worden ingezet voor de economische groei. De lijven groeien ook, maar de straatsnit is vooruitgegaan. Het Star Trek-pak paste niet op een Star Hang-lijf.

    • Maarten Huygen