Handelaar in vuiligheid

Voor zijn volgelingen heet hij simpelweg CV. Zijn tegenstanders draaien de initialen om: VC, ofwel wc – twee letters die alles zeggen. Voor de een is Corneliu Vadim Tudor, leider van de Groot-Roemenië Partij PRM, een held die zegt waar het op staat, een nationalist, een man van law and order, een bestrijder van corruptie. Voor de ander is hij een Blut-und-Boden-extremist, een vulgaire racist, een ultieme cynicus. Volgens de peilingen krijgt CV, of VC, morgen bij de presidentsverkiezingen in Roemenië 19 procent van de stemmen en de tweede plaats.

Corneliu Vadim Tudor (dinsdag wordt hij 51), socioloog, uitgever, dichter, is een famboyante man met een dikkige kop die je vaak kunt aantreffen in de betere restaurants van de Boekarestse diplomatenwijk Dorobaņti. Vóór 1989 was hij de bard van de Ceau¸sescu`s, die, terwijl het volk verhongerde, in luide verzen de Conducator en zijn vrouw ophemelde als Roemenië's zoon respectievelijk dochter. Dat doet hij trouwens nog steeds: hij gaat er prat op de enige te zijn die nog openlijk durft te zeggen Ceausescu op handen te dragen. Ceausescu was ,,een groot patriot'' en ,,de redder van Roemenië''. ,,Alle Roemenen wachten op uw terugkeer om het land van dieven te zuiveren. Ceausescu, kom uit uw graf, zet de zigeuners aan het werk en wijs de Hongaren terecht'', zo dichtte Tudor twee jaar na de executie van de twee.

Corneliu Vadim Tudor is op het eerste gezicht een antisemitische en racistische geestverwant van mensen als Zjirinovski en Le Pen. Zijn wereldbeeld draait om zondebokken, de joden, de Hongaarse minderheid en de Roma (zigeuners). In werkelijkheid heeft Tudor geen ideologie: hij is een ultra-populist die enorme sommen geld heeft verdiend (en roem heeft vergaard) door in zijn twee weekbladen, zijn geschriften en zijn politieke toespraken te zeggen wat hij weet dat de minst ontwikkelde laag van het geplaagde en verpauperde volk graag hoort en wat andere politici (uit eerlijke overtuiging vaak, soms uit berekening) niet zeggen. Hij verdient aan onfatsoen en speculeert cynisch op de allerlaagste instincten van de meest primitieve lezers: een handelaar in vuiligheid, die voor alles héél goed weet wat goed is voor (de portemonnee van) CV Tudor.

Het maakt hem tot serielasteraar. ,,De joden'' hebben de macht in Roemenië en de vroegere president Ion Iliescu is daar de schuld van. ,,U bent de beschermheer van impertinente zionisten. Joden geven u bevelen, joden hebben u in het zadel geholpen'', zo schreef hij in 1995. Dat er in Roemenië vrijwel geen joden meer wonen is bij die tirades geen argument: ,,De joden zijn de bron van alle kwaad.''. Zijn andere zondebokken zijn de leden van de Hongaarse minderheid (,,allemaal spionnen'') en de Roma (zigeuners) die ,,in getto's thuis horen''.

Talrijke smaadprocessen zijn tegen hem aangespannen. Twee keer hief het parlement zijn immuniteit op. Maar nooit werd hij veroordeeld, al zijn zijn racistische uitspraken extremer dan die van wie ook. Hij beschuldigde een BBC-journaliste van orale seks met een Roemeense ambassadeur en bestempelde het smartengeld dat ze eiste als ,,het hoogste tarief van een hoer in de Roemeense geschiedenis''. Hij waarschuwde Iliescu – toen nog president – dat hij ,,hetzelfde lot kan ondergaan als de Ceausescu's'' als hoofdschuldige aan de verpaupering van de Roemenen. Hij beschuldigde Iliescu's opvolger Constantinescu van ,,spionage'' en zijn zoon van een dubbele moord, hij beloofde als president massa-executies in stadions op touw te zetten, en hij schold de senaat (waarvan hij zelf lid is) voor ,,een zootje boeven''. Maar veroordeeld is CV nooit.

    • Peter Michielsen