Haïti: geweld aan vooravond van presidentsverkiezingen

Bij gewelddadigheden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen morgen in Haïti zijn afgelopen week in de hoofdstad Port-au-Prince twee kinderen om het leven gekomen en is een onbekend aantal mensen gewond geraakt.

Afgelopen donderdag werd een zesjarig meisje in de krottenwijk Carrefour gedood toen een man een explosief achter in de vrachtwagen gooide, waar het kind in zat. Verscheidene andere passagiers raakten gewond. Een dag eerder werd bij bomexplosies een tiener gedood, terwijl een tiental mensen gewond raakte.

Hoewel niemand zich verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslagen gaan oppositiepolitici ervan uit dat aanhangers van de voormalige president Jean-Bertrand Aristide op deze manier een klimaat van angst trachten te scheppen. Dat is een aantijging die zij ontkennen.

Het bijna acht miljoen inwoners tellende Haïti is het armste land van het Amerikaanse continent. Waarnemers verwachten dat Aristide na de verkiezingen morgen weer aan de macht komt. De bekendste oppositiepolitici boycotten de verkiezingen, zodat Aristide, een voormalige priester die tien jaar geleden voor het eerst president werd, het morgen alleen hoeft op te nemen tegen een paar vrijwel onbekende kandidaten.

In 1991 werd Aristide na zeven maanden regeren geconfronteerd met een militaire coup. Vier jaar later werd hij, na een Amerikaanse invasie waaraan 20.000 militairen deelnamen, weer president. In 1996 werd hij opgevolgd door de door hemzelf aangewezen René Preval.

De afgelopen weken zijn de gewelddadigheden in Port-au-Prince toegenomen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers gemaand Haïti te mijden en heeft familieleden van vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering in Haïti geadviseerd het land te verlaten.

Uit protest tegen de gewelddadigheden hebben drie van de zeven kandidaten voor het presidentschap zich uit de race teruggetrokken. Ondertussen is Aristide de enige die campagne voert. De Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie zullen geen buitenlandse hulp of waarnemers sturen naar de verkiezingen, omdat de Haïtiaanse autoriteiten hebben geweigerd om twijfelachtige stemmen te hertellen die waren uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen in mei. De internationale gemeenschap en de Haïtiaanse oppositiepartijen hebben de autoriteiten in Port-au-Prince gekritiseerd, omdat zij bij de verkiezingen van morgen dezelfde kiescommissie inzetten als bij de parlementsverkiezingen.