Etenstijd in ramadan per SMS gemeld

Iedere moslim die zich vanaf volgende week houdt aan de voorschriften van de islamitische vastenmaand ramadan, kan zich met ingang van maandag inschrijven voor een short message service (SMS) van Maghreb.nl. Dit Marokkaanse lifestylemagazine op internet stuurt dan elke dag een lijstje met de standaard gebeds- en etenstijden.

Als extraatje kunnen mensen die zich aanmelden op de webside zien wat in hun woonplaats de exacte tijd is voor het gebed. ,,Zelfs in Nederland gaat de zon in de ene plaats eerder onder dan in de andere'', legt webmaster Abdelila el Amraoui van Maghreb.nl uit. ,,Op de website maken we een lijstje waarop staat hoeveel minuten eerder of later dan de standaardtijd iemand moet bidden, of mag gaan eten.'' El Amraoui baseert de standaardtijden die hij per SMS verzendt op de tijden die in de An-Nasr moskee in Rotterdam worden aangehouden.

El Amraoui kan moeilijk schatten hoeveel aanmeldingen hij vanaf maandag kan verwachten. ,,We hebben ongeveer 1.700 bezoekers per dag. Het kunnen er duizend zijn of misschien maar tien, dat weet ik niet.''

Tussen de 55.000 en 60.000 mensen bezoeken Maghreb.nl momenteel maandelijks. Moslims zien de maand ramadan als heilig. Allah wees in die maand Mohammed aan als zijn profeet en hij gaf hem de eerste openbaringen van de koran.