Beurs in New York herstelt zich na zeer matige week

De effectenbeurs in New York heeft zich gisteravond gedeeltelijk hersteld van de koersverliezen eerder in de week.

De Dow-Jonesindex steeg met 70,91 punten (0,68 procent) tot 10.470,23. De index van de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs schoot omhoog met 5,4 procent tot 2904,13. De handel in aandelen was met drie uur ingekort, zoals altijd het geval is na de vrije donderdag van Thanksgiving Day.

De beurs reageerde positief op het stijgen van de kansen van de republikein George W. Bush om president van de Verenigde Staten te worden.

Daar kwam bij dat de tijd inmiddels rijp leek voor een technisch herstel. Dat gold vooral voor de Nasdaq, die na vijf handelsdagen 13 procent lager was uitgekomen.

Het herstel van de technologiefondsen weerspiegelde zich in de Dow-Jonesindex. De grootste winnaars in het koersgemiddelde van dertig aandelen waren Intel (6,7 procent) en Hewlett-Packard (5,6 procent).

Nog grotere winsten werden geboekt door Micron Technology (13,7 procent) en Oracle (8,1 procent).

Op de valutamarkt in New York kwam nauwelijks verandering in de koersverhouding tussen de euro en de dollar. De Europese munteenheid stond tegen het eind van de handelsdag op 0,8395 dollar, gelijk aan het slot in Amsterdam. Dat betekende een dollarkoers in guldens van 2,6240.