Begemann Groep heft zichzelf op

Het industriële conglomeraat Koninklijke Begemann Groep heft zichzelf op. Het door zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen opgerichte concern kan onvoldoende financiers vinden voor zijn activiteiten.

Dat heeft Begemann gisteravond bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder is de participatiemaatschappij er niet in geslaagd om voor 1 september herfinanciering te vinden voor een schuld van 220 miljoen gulden. ,,Het vinden van externe financiering is de laatste jaren vrijwel onmogelijk gebleken'', aldus de woordvoerder.

Het concern staat onder grote druk van banken om de belangen die het heeft in verschillende middelgrote bedrijven te verkopen. Begemann participeert op dit moment nog in een negental bedrijven. In het succesjaar 1990 telde het concern 140 dochterondernemingen. De aandelenkoers bereikte in dat jaar met 191 gulden per aandeel een hoogtepunt. Gisteren sloot het aandeel op 6,65 euro (ruim 14 gulden).

Begemann werd groot in de jaren tachtig door noodlijdende bedrijven op te kopen en ze door een streng saneringsbeleid weer winstgevend te maken. De vakbonden keurden deze harde methodes schoorvoetend goed, omdat veel ondernemingen anders failliet zouden zijn gegaan.

Keerpunt vormde de overname begin jaren negentig van automatiseringsbedrijf HCS door Van den Nieuwenhuyzen en enkele van zijn zakenvrienden. Het bedrijf ging failliet en Van den Nieuwenhuyzen werd beschuldigd van handel met voorkennis in aandelen van HCS. De affaire sloeg over naar Begemann. Banken en beleggers lieten het concern massaal vallen. Pas dit jaar werd het concern weer enigszins solvabel.

Van den Nieuwenhuyzen verliet het concern in 1994. Hij nam de Rotterdamse werf RDM (duikboten en helikopters) mee uit de Begemann-groep en geeft daar tot op de dag van vandaag leiding aan.

Het openbaar ministerie leed in 1996 een zware nederlaag toen de zakenman werd vrijgesproken van misbruik van voorwetenschap. Begemann en Van den Nieuwenhuyzen eisen een schadevergoeding van respectievelijk 900 en 300 miljoen gulden van de Nederlandse staat. De `Begaclaim' heeft sinds 1997 een notering aan de Amsterdamse beurs en staat verder los van de opheffing van Begemann.

Het concern is de HCS-affaire nooit meer te boven gekomen. ,,De naam Begemann is nog altijd besmet'', aldus de woordvoerder. Daarom is besloten tot de ,,gecontroleerde verkoop'' van de resterende Begemann-participaties. Dit zal geen gevolgen hebben voor het personeel van die bedrijven. De opbrengst zal worden verdeeld onder de aandeelhouders. Het is niet duidelijk op welke termijn de verkoop zal worden voltooid. Tot die tijd behoudt Begemann zijn beursnotering.