Basketbal?

De rentree van basketballer Rik Smits in de Nederlandse ploeg werd bezocht door slechts duizend toeschouwers. Is het Nederlandse basketbal op sterven na dood?

Ton Boot, trainer van basketbalclub Amsterdam: ,,De interesse van het publiek hangt nauw samen met de prestaties van de nationale ploeg. Eind jaren '70, begin jaren '80 had Nederland een topploeg, nu niet. Of het me verbaasde dat slechts weinigen de rentree van Smits wilden aanschouwen? Ach, in Nederland is er nooit interesse in grote sporthelden die in de winter van hun carrière zijn beland. In de Verenigde Staten worden grote sportsterren geadoreerd: ze staan op de voorpagina's van alle kranten en krijgen een wassen beeld in elk vooraanstaand museum. Smits is in Nederland al weer verleden tijd. De geringe belangstelling voor zijn persoon in Nederland zal hem wel verrast hebben. Belangrijker is dat er nu meer geld moet worden gestopt in het kweken en begeleiden van Nederlands talent.''

Mart Smeets, oud-basketbalinternational en presentator van Studio Sport: ,,Sinds 1988 is het niveau van Nederlandse basketbal alleen maar minder geworden. Het is schandalig dat – afgezien van Rik Smits – die andere basketballers niet van België konden winnen. Het is ook vreemd dat de hele pers zich op Smits stort op het moment dat die jongen zijn rentree viert. Smits is slechts een passant over wie jonge journalisten struikelen. Of duizend toeschouwers niet wat aan de lage kant is? Hoeveel man hadden er dan moeten zitten? Ton Boot heeft gelijk als hij zegt dat er meer gedaan moet worden aan de ontwikkeling van jong talent.''

Peter Notten, directeur Nederlandse Basketbal Bond: ,,Het Nederlandse basketbal leeft wel degelijk. Tegen België speelde de ploeg wat minder, tegen Israël ging het al veel beter en stond het publiek op de banken. Rik Smits zit ook niet te wachten op een grote show, hij wil gewoon lekker een potje ballen. Als mensen zeggen dat er meer energie moet worden gestopt in het opleiden van basketbaljeugd hebben ze gelijk, maar trappen ze ook een grote deur in. Er loopt genoeg talent rond in Nederland. De basketbalbond streeft dan ook naar de oprichting van een nationale basketbalschool.''

Jos Kuipers, oud-international: ,,Waarschijnlijk kwamen er weinig mensen op de rentree van Smits af, omdat aan die wedstrijd nauwelijks ruchtbaarheid was gegeven. Een slechte pr. Daar kon Smits ook weinig aan doen. De situatie van het Nederlandse basketbal is zorgwekkend. Bij wedstrijden van de nationale ploeg is lang niet iedere topspeler van de partij. De één zit nog in het buitenland, de ander wordt niet vrijgegeven door zijn club. Geld is er vaak niet, terwijl er de laatste jaren maar weinig jeugdspelers zijn doorgebroken.''

Maarten van Gendt, bondscoach van de Nederlandse ploeg: ,,De rentree van Smits was bedoeld als een training waarbij geen publiek aanwezig zou zijn. Als er dan tóch duizend toeschouwers op af komen, mag je spreken van veel publiciteit voor Rik. De aandacht voor Smits is begrijpelijk: hij is een vedette en de best betaalde Nederlandse sporter aller tijden. In Nederland lopen veel talentvolle spelers, maar die jongens vertrekken snel naar het buitenland. We moeten die spelers langer hier houden, daarmee is veel geld gemoeid.''

Kees Akerboom, oud-international: ,,Nederland is nooit een basketballand geweest. Voetbal en schaatsen zijn de meest populaire sporten die ook het vaakst op televisie komen. Desalniettemin is de Nederlandse basketbalcompetitie iets sterker geworden. Ik vraag me alleen af: waar zijn al die lange Nederlanders gebleven? Het Nederlandse basketbal bloedt in elk geval niet dood. De terugkeer van Smits in Oranje is daar een bewijs van. De rentree van Smits is voor de meeste mensen niet interessant omdat Rik jaren in de NBA heeft gespeeld, maar omdat hij daar 13,8 miljoen dollar per jaar verdiende.''

    • Marcel Abrahams