WELKE WIJN WAARBIJ?

Volgens wijnpublicist Hubrecht Duijker geniet je dubbel van het eten en drinken als wijn en gerechten zorgvuldig worden gecombineerd. Onlangs verscheen zijn boek(je) met honderden tips: Welke wijn waarbij. (Inmerc ƒ19,90, 128 pag.) Een handig naslagwerk waarin je snel iets kunt opzoeken. Kijk bij lamsbout, shoarma, pasta carbonara, zalmmousse, ratatouille, sorbet of erwtensoep en je vindt passende wijnen. Bij uitgeverij Tirion verscheen Wijn en spijs (ƒ39,90, 162 pag.) van Robert Leenaers, die ook op de juiste combinatie van eten en drinken wijst. Dit boek is algemener en meer een leesboek dan een zoekboek. Soms noemen de schrijvers dezelfde soort wijn bij een bepaald ingrediënt, soms andere. Heeft de één een voorkeur voor een Elzas wijn, dan komt die bij de ander niet voor. Ter vergelijking: Bij camembert beveelt Duijker stevige soorten Sauvignon Blanc (uit o.a. Zuid-Frankrijk, Chili, Argentinië, en het Californische type Fumé Blanc) aan en een goede Entre-Deux-Mers, Chardonnay (zonder hout), droge rosé uit bijv. Côtes de Provence. En als rode wijnen: Merlot, Pinot Noir en vrij zacht smakende Zuid-Franse, waaronder Fitou. Leenaers schrijft dat de romigheid van de kaas vraagt om een soepele wijn met een milde fruitigheid. Het noemt Chianti. Ideaal is jonge Beaujolais, jonge Bourgogne. Vooral ook wijnen van de druif Merlot, zoals Saint-Emilion, Pomerol en sommige Margaux. Zijn witte wijnen: Pouilly Fumé, Sauvignon de Touraine, witte Bordeaux Sec en Entre-deux-Mers. Leenaers: ,,Het duo kaas en wijn brengt avontuur. Aarzel niet om zelf het smakenspel te beoefenen, er zijn immers geen wetten die sterker zijn dan onze eigen smaak.'' Bij het volgende gerecht adviseer ik een witte Menetou-Salon. Bereiding van de salade van met geitenkaas gevulde venkelknollen: Snijd de venkel in de lengte doormidden. Verwijder de steel. Bewaar het groen. Hol de helften uit en hak het uitgenomen deel in zeer kleine stukjes. Roer er citroensap doorheen. Meng geitenkaas, kruiden, fijngehakte venkel en notenolie door elkaar en vul de venkelbootjes met dit mengsel. Strooi er grofgehakte hazelnoten op en garneer met venkelgroen.

    • Anne Scheepmaker