Verdrinking blijkt racistische moord

Een drie jaar geleden in een zwembad in Saksen verdronken Duits-Irakees jongetje is waarschijnlijk door neonazi's gedood. Op grond van onderzoek van de ouders van de jongen heeft de politie gisteren twee mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 20 tot 25 jaar, gearresteerd.

De zaak trekt in Duitsland grote aandacht. Duitse kranten suggereren dat politie en justitie in het oosten van het land, waar veel rechts-extremisme voorkomt, hebben geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. Onmiddellijk na de dood van de zes-jarige jongen hadden de ouders al aangifte gedaan van moord, maar de politie kwam na haar onderzoek tot de conclusie dat een misdrijf kon worden uitgesloten. Volgens de moeder is niet naar haar verklaring geluisterd.

De ouders zetten na het politieonderzoek hun eigen recherche voort. Op grond van getuigenverklaringen en een tweede onderzoek van het stoffelijk overschot van de jongen, in januari van dit jaar, is een reconstructie gemaakt van wat er waarschijnlijk op 13 juni 1997 is gebeurd in het zwembad van het Saksische Sebnitz – waar de moeder gemeenteraadslid is.

De jongen zou door een groepje jongeren van zijn handdoek gesleurd zijn. Daarna werd hem een drankje in de mond gegoten. Het was een anonieme telefonisch doorgegeven verklaring van een getuige over dit drankje, die de ouders deed besluiten zelf het onderzoek voort te zetten. Bij een tweede sectie van het lichaam in januari van dit jaar, werden sporen van Ritalin gevonden, een amfetamine-achtige stof die wel wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD of grote concentratieproblemen.

Nadat dit drankje aan de jongen was gegeven zou hij ernstig zijn mishandeld. Verschillende getuigen – die de daders op grond van kleding en racistische uitspraken omschreven als extreem-rechtse jongeren – hebben tegenover de ouders verklaard dat het kind met een apparaatje ook elektroschokken kreeg toegediend. Andere getuigen hoorden roepen: ,,Nou, kom op, gooi hem erin.'' Ook in het water zou de mishandeling zijn doorgegaan. En pas tien minuten later, toen het kind zich al lang niet meer bewoog, zou iemand het uit het water hebben gehaald en is tevergeefs geprobeerd het te reanimeren. Er waren meer dan tweehonderd mensen in het zwembad.

Pas toen de ouders hun bewijsmateriaal hadden laten beoordelen door een criminoloog in Hannover, besloot de Saksische hoofdofficier van justitie tot een nieuw onderzoek.

De burgemeester van Sebnitz reageerde geschokt op het nieuwe bewijsmateriaal. Hij verklaarde dat iedereen die in het zwembad had weggekeken, en degenen die van bepaalde feiten op de hoogte waren, maar dit niet hadden gemeld medeschuldig waren. De burgemeester erkende dat Sebnitz problemen heeft met extreem-rechtse jongeren.