Toch geen verbod op import van Frans vlees

De Tweede Kamer wil toch geen importverbod met onmiddellijke ingang van Frans rundvlees. Onder druk van minister Brinkhorst (Landbouw) veranderde de VVD gisteren op het laatste moment van mening en onthield zijn steun aan een voorstel daartoe van het CDA. In plaats daarvan moet Brinkhorst van VVD, D66 en PvdA er bij Frankrijk op aandringen dat alle Franse koeien ouder dan 12 maanden op de BSE worden getest. En als de Europese ministers van Landbouw niet uiterlijk 4december, een uniform Europees beleid hebben geformuleerd, moet er een algemeen importverbod komen van alle vlees dat niet op BSE is getest.

Brinkhorst stemde gisteren ook in met de wens van VVD, PvdA, SGP en ChristenUnie om zo snel mogelijk alle koeien ouder dan 30 maanden te testen op BSE. Binnenkort wil de Europese Unie afspreken deze verplichting vanaf 1juli in te voeren. Volgens de Kamer duurt dat te lang.

VVD-Kamerlid Oplaat ontkende na afloop van het debat van mening te zijn veranderd over de extra garanties die Nederland moet eisen van Franse zijde. ,,Frankrijk moet alleen twee weken de tijd krijgen de testen in te voeren. Als het dan niet gebeurd is, sluiten we de grenzen.'' Eerder verweet Oplaat Brinkhorst ,,een te laconieke houding''. Brinkhorst is tegen een importverbod, dat volgens hem niet helpt om Frankrijk te dwingen zijn nationale beleid op te geven voor een uniform Europees beleid. Wel gelden voor Frans rundvlees in Nederland de strengere Franse nationale regels die de regering-Jospin vorige week invoerde. Zo zijn de T-bonesteak en de zwezerik van Franse afkomst verboden.

DOSSIER VOEDINGSSCHANDALENwww.nrc.nl