Stuttgart-complex verlamt Feyenoorders

Met satanisch genoegen confronteerde Vfb Stuttgart het door blessures gehandicapte Feyenoord gisteravond in het eerste duel uit de derde ronde van de UEFA Cup met de traumatische ervaringen van twee jaar geleden. In september 1998 compenseerden de Duitsers een 3-1 nederlaag in eigen huis met een verbijsterende 3-0 zege in Rotterdam. De doem van die gedenkwaardige avond was opnieuw tastbaar in de Kuip, al bleef Feyenoord dit keer een nederlaag bespaard. Maar het 2-2 gelijkspel biedt weinig perspectief op een vervolg in de tweede divisie van het Europese bekervoetbal.

Volgens de zwakke Feyenoord-verdediger Van Gobbel hadden de spelers bewust geen herinneringen opgehaald aan de vernederende uitschakeling door Stuttgart in 1998. Toch leek Feyenoord gisteravond in de slotfase verlamd door de gedachte dat het noodlot wederom zou toeslaan. De afgelopen weken zo betrouwbare voorstopper Ferry de Haan etaleerde al zijn beperkingen en linksback Tininho zag zelfs een ingooi mislukken. Coach Bert van Marwijk vond de bloopers in zijn verdediging typerend voor een ploeg die niet zichzelf was. Hij hield zelfs rekening met een derde treffer voor Stuttgart, zoals dat twee jaar geleden gebeurde in de laatste minuut.

De Duitse media waren gisteravond niet geïnteresseerd in de visie van Van Marwijk op het Duitse voetbal. Die vraag kreeg zijn voorganger Leo Beenhakker twee jaar geleden wel voorgelegd na de spectaculaire triomf van zijn ploeg in Stuttgart. ,,Haben Sie eine Stunde?'', antwoordde Beenhakker onder grote hilariteit en van die grap zal de huidige directeur opleidingen van Ajax nog steeds spijt hebben. In de return strafte Stuttgart de arrogantie bij Feyenoord meedogenloos af. Slechts twee spelers (Soldo en de al snel gewisselde Schneider) bij de huidige nummer 15 van de Duitse Bundesliga maakten de wederopstanding van hun club toen mee.

De Bulgaarse veteraan Balakov was destijds de belangrijkste regisseur van het drama in de Kuip. Maar uitgerekend zijn voorlopig verloren machtsstrijd met Stuttgart-trainer Ralf Rangnick legde de kiem voor het tweede geslaagde bezoek van de Duitsers aan Rotterdam. Met veel misbaar had de 34-jarige Balakov zondag gereageerd op zijn wissel tijdens het duel met 1860 München. De overtrokken reactie van de Bulgaarse nummer 10 wekte niet alleen de woede van zijn trainer. Met instemming van zijn medespelers werd Balakov een dag later door coach Rangnick uit de selectie verwijderd. ,,Ik had de indruk dat Stuttgart zonder Balakov beter speelde dan met hem'', zei Feyenoord-coach Van Marwijk.

Opgelucht concludeerde zijn Duitse collega Rangnick dat ,,Balakov geen thema meer is bij Stuttgart'', al zal hij toch eerst moeten afwachten of zijn ploeg ook de return tegen Feyenoord weet te overleven. Maar het scenario voor de wedstrijd in Stuttgart op 5 december lijkt al geschreven. Met even afzichtelijk als effectief countervoetbal zullen de Duitsers er tenminste een 1-1 gelijkspel weten uit te slepen, zoals ze ook gisteravond met minimale middelen een maximaal resultaat wisten te behalen. Het moet dan ook een frustrerende gedachte zijn voor Van Marwijk dat uitgerekend een met zichzelf worstelend Stuttgart haarfijn demonstreerde hoe kwetsbaar zijn selectie is.

De Feyenoord-coach wenste zich niet te verschuilen achter het loodzware programma voor zijn elftal. Maar volgens Van Marwijk begint de blessuregolf zijn tol te eisen. Emerton en De Haan werden pas op het laatste moment speelklaar bevonden en dat was te merken aan hun zwakke spel. Zondag was Emerton nog de gevierde man bij Feyenoord met twee doelpunten tegen NEC. Gisteravond profiteerde de Duitse middenvelder Gerber gretig van de verdedigende minpunten bij de Australische middenvelder. In de 36ste minuut had Emerton geen antwoord op de actie van Gerber, die de tot Duitser genaturaliseerde Zuid-Afrikaanse spits Dundee feilloos bediende: 1-1.

Een kwartier voor tijd dekte Emerton de Roemeense invaller Ganea aan de verkeerde kant toen Dundee met een fraaie hakbal Feyenoord-verdediger De Haan voor schut zette: 2-2. Toch had Van Marwijk niet overwogen Emerton te verlossen van zijn Duitse kwelgeest Gerber, omdat hij geen alternatieven achter de hand had. De eveneens niet fitte Van Gobbel knoeide er in het hart van de verdediging ook al op los en Gyan was niet beschikbaar. De opbouw vanuit de defensie was bij Feyenoord dan ook dramatisch in de tweede helft. Maar ook in aanvallend opzicht was coach Van Marwijk snel door zijn varianten heen.

Met Leonardo en Kalou beschikt Feyenoord over artiesten die Stuttgart bij de return in verlegenheid kunnen brengen, maar sinds het vertrek van de Argentijn Cruz mist de ploeg een afmaker in de spits. De Rus Korneev ondervond een terugslag bij zijn revalidatie, waardoor hij tegen Stuttgart niet op de reservebank kon plaatsnemen. Feyenoord kijkt reikhalzend uit naar de komst van de Zweed Elmander, want Van Marwijk moest gisteravond zelfs een noodoplossing presenteren met invaller Jochemsen als diepste spits.

Bij een 2-1 voorsprong kopte de van Vitesse overgekomen middenvelder de bal na een corner van Emerton nog op de lat. Maar Feyenoord had het duel al in de openingsfase moeten beslissen. In de tiende minuut rondde Tomasson een fraaie steekpass van Bosvelt koeltjes af. Stuttgart-keeper Hildebrand pareerde vervolgens schoten van Bosvelt en Tininho, waarna invaller Endress haastig het lek in de Duitse verdediging dichtte. Leonardo profiteerde op slag van rust nog van een blunder van libero Bordon. Maar in het tweede bedrijf raakte Feyenoord wederom in de ban van het `Stuttgart-complex'. ,,We zijn nog niet uitgeschakeld'', sprak coach Van Marwijk zichzelf moed in. ,,Maar Stuttgart oogde fitter en daarom mogen we nog blij zijn met een gelijkspel.''

    • Robèrt Misset