Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo kijkt terug op 25 jaar Surinaamse onafhankelijkheid. Verder de Klimaatconferentie in Den Haag. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Naar aanleiding van het KRO-jubileum een terugblik op de ontwikkeling van het Nederlands televisiedrama met acteur Piet Römer en zijn zonen Paul, Bart, Peter en Han. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Aandacht voor de intifada, de opstand van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden en een reportage over criminaliteit door meidengroepen. Door personeelsgebrek blijkt de politie daar niet tegen op te kunnen treden. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Conquistadors - The fall of the aztecs. Eerste deel van een vierluik over de Spaanse verovering van de nieuwe wereld. Vanavond de route die zeevaarder Hernán Cortés volgde naar het rijk van de azteken. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met BNN-presentatrice Bridget en de Surinaamse cabaretier Jörgen Raymann. RTL4, 22.45-23.45u.

DRAMA & KUNST

Inspector Morse. De allerlaatste aflevering van de serie met het rechercheursduo Morse en Lewis. Als Morse na een ziekteverlof terugkeert worden drie mannen vermoord die een verband hebben met een onopgeloste moord. Morse zelf vindt ook de dood. Afl.: The remorseful day. Ned.1, 22.07-23.53u.

Stardust. Over het IDFA en de Nederlandse filmmakers die meewerkten aan De tien geboden-reeks. Ned.3, 23.07-23.37u.

MUZIEK

TMF Late. Aandacht voor de rocklegende Freddie Mercury die negen jaar geleden overleed, en het concert We Will Rock You. TMF, 20.00-24.00u.

The devil made us do it. Over het 35-jarige bestaan van de Nederlandse popformatie Golden Earring. RTL5, 21.00-22.00u.

FILM

The Medicine Man (John McTiernan, 1992, VS). Romantische komedie tegen ecologische achtergrond. Prikkelbare stadsdame (Lorraine Bracco) raakt gecharmeerd van vredelievende biochemicus (Sean Connery) die tussen de inboorlingen leeft in de regenwouden van de Amazone. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997, VS). Elvis is niet dood, hij is alleen naar huis gegaan, zegt Tommy Lee Jones in een sciencefictionkomedie vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantische kakkerlak. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Lancelot (Richard Gere) wil alleen maar naar bed met Guinevere (Julia Ormond) in even dure als platte en overbodige Hollywood-versie van de legende van Koning Arthur (Sean Connery). VRT, 21.45-0.13u.

Above the Law / Nico (Andrew Davis, 1988, VS). Harde confectiethriller met Steven Seagal als rechercheur annex aikidomeester die in Chicago op het spoor komt van griezelig CIA-complot. Ook met Pam Grier. Veronica, 22.05-23.55u., met reclame.

L'appât (Bertrand Tavernier, 1995, Frankrijk). In Berlijn met een Gouden Beer onderscheiden, twintigste speelfilm van Tavernier is bedoeld als een aanklacht tegen zinloos geweld en meedogenloos materialisme maar wordt vaak begrepen als een gewelddadige tout court. Groepje jongens vermoordt een rijke tot wiens appartement `de lokvogel' (Marie Gillain) hen toegang heeft verschaft. Aangedikt moralisme. Canvas, 22.55-0.50u.

Firewalker (J. Lee Thompson, 1986, VS). Inferieure avonturenfilm laat Chuck Norris en Louis Gossett jr. op zoek gaan naar verborgen schat. SBS6, 23.00-0.50u., met reclame.

De Johnsons (Rudolf van den Berg, 1991, Nederland). Zie Film-vooraf. Net5, 23.25-1.15u., met reclame.

. Big Night (Campbell Scott & Stanley Tucci, 1996, VS). Bescheiden regiedebuut over de kunst van het koken en het eeuwige gevecht tussen goede smaak en lucratief vulgair vertoon. In de hoop dat de aanwezigheid van zanger Louis Prima hun Italiaanse restaurant de broodnodige publiciteit zal verschaffen, bereiden de gebroeders Pilaggi een feestmaal voor van tweeëntwintig gerechten die de toeschouwer het water in de mond doen lopen. Ned.3, 23.37-1.27u.

. Stakeout (John Badham, 1987, VS). Gewiekste kruising tussen thriller en komedie. Richard Dreyfuss speelt mooi-verward een rechercheur die samen met Emilio Estevez dag en nacht een gangsterliefje moet bespioneren. Hij wordt verliefd en zoekt incognito toenadering. BBC1, 0.05-2.00u.

08/15 (Paul May, 1954, West-Duitsland). Eerste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsneesoldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt antimilitaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 0.15-1.50u., zwart-wit.

A Town Called Bastard / A Town Called Hell (Robert Parrish, 1971, Engeland/Spanje). Moordlustige en cynische western waarin Stella Stevens in Mexicaans dorpje de moord op haar man wreekt. Ook met Robert Shaw, Martin Landau, Telly Savalas. BBC1, 2.00-3.35u.

. Gulliver's Travels (Dave Fleischer, 1939, VS). Lange tekenfilm van de gebroeders Max en Dave Fleischer deed destijds Disney's Sneeuwwitje nauwelijks concurrentie aan, maar is toch een nerveus-energieke, soms aanstekelijke verfilming van Swifts klassieker over de avonturen van Gulliver onder de Liliputters. Morgen, SBS6, 11.45-13.10u., onderbroken door reclame.