Ruim 880 miljoen gulden voor Europese film

De Europese filmindustrie kan de komende vijf jaar rekenen op een financiële ondersteuning van 400 miljoen euro, 884 miljoen gulden. Het geld is voor opleidingen, samenwerkingsprojecten en promotie van Europese films. Het geld is ook bedoeld om verhuur van films op video en dvd te bevorderen. De Europese bewindslieden voor cultuur hebben daarover donderdag in Brussel overeenstemming bereikt. Bedoeling is de digitale ontwikkelingen in de filmindustrie sterk te promoten door het zogeheten Media Plus-programma.

Over steun voor filmproducties zelf moeten de EU-cultuurministers volgend jaar nog een vergelijk zien te vinden met de Europese Commissie. Europees commissaris Monti (mededingingsbeleid) wil de normen voor concurrentie en staatssteun strak hanteren, maar de lidstaten bepleiten een soepele regeling voor staatssteun in de culturele sector. Frankrijk wil bovendien films steunen die buiten het eigen land worden geproduceerd, om de wereldwijde spreiding van het Frans te promoten. Dit is in strijd met Europese afspraken.