Ramsj

Rogier Boon: Wim is weg.

Gebonden, Bezige Bij/Leopold,

van ƒ11,75 voor ƒ3,95 De Slegte.

Zoals deze krant gisteren al meldde liggen de `Gouden Boekjes' van De Bezige Bij in de ramsj. Wim is weg is een van de toppers, maar De gele taxi doet het ook al generaties goed bij kinderen, net als veel van de andere 34 titels. Ze gaan voor drie voor een tientje, een buitenkansje zo vlak voor Sinterklaas.

Margaret Atwood: Alias Grace. Paperback, Bert Bakker 1997,

van ƒ49,90 voor ƒ17,50 De Slegte.

Met haar nieuwste boek, The Blind Assasin won Margaret Atwood onlangs de prestigieuze Booker Prize. Ook dit boek werd zeer goed ontvangen. `Niemand brengt het terrein van de vrouwelijke psychologie in kaart zoals Atwood dat doet. Wat een juweel', aldus Newsweek.

Het gaat hier om de Nederlandse vertaling (van Gerda Baardman en Tjadine Stheeman).

Ronald Kessler: De patriarch. Paperback, Elmar 1997,

van ƒ49,50 voor ƒ19,90. De Slegte.

De Amerikaanse president John F. Kennedy was geen lieverdje, maar zijn vader ook niet. In deze biografie van Joseph P. Kennedy geeft Kessler een portret van de Kennedy-dynastie. Joseph, zoon van een Ierse caféhouder, was onder meer ambassadeur in Engeland en voorzitter van de Beurscommissie.

Hij eindigde met zo'n 100 miljoen dollar op de bank, wat indertijd erg veel was.

Peter van Straaten: Seks & erotiek. Gebonden, Van Gennep 1994, van ƒ14,90 voor ƒ7,50. Steven Sterk Utrecht.

Seks & erotiek is een van de zeven titels van Peter van Straaten die bij boekhandel Steven Sterk in de ramsj liggen. Sommige boeken zijn gebonden, sommige in paperback, maar allemaal zijn ze afgeprijsd tot ƒ7,50. En erg leuk! Er is ook een boekje met correspondentie tussen Van Straaten en Rijk de Gooyer onder de titel Beste Peter, Beste Rijk. De brieven stonden tussen 1994 en 1995 in de Nieuwe Revu.

Ellen Govers: Alles over voeding. Paperback, Contact 1996, van ƒ45,- voor ƒ17,50. Steven Sterk Utrecht.

Wat is nu wel en wat niet gezond om te eten? Daar is in de loop van de tijd heel verschillend over gedacht. Diëtiste Ellen Govers geeft in dit boek een goed gedocumenteerd overzicht van de nieuwste inzichten. Met hoofdstukken over o.a. voeding en ziekte, overgewicht en voeding en sport. Bijna 600 pagina's dik, met noten en een register.

Brian Boyd: Vladimir Nabokov. Gebonden, Princeton University Press 1991, van ƒ228,65 voor ƒ44,80. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Tweede en laatste deel van een jubelend ontvangen biografie van Nabokov. Boyd behandelt de tijd dat Nabokov in de Verenigde Staten woonde, het onverwacht grote succes van Lolita en Nabokovs laatste jaren in een hotel in Zwitserland. De Slegte heeft het tweede deel van de autobiografie van Doris Lessing In de schaduw (van ƒ55,- voor ƒ19,95). Zij beschrijft hierin de periode 1949-1962.

David Crystal: The Cambridge encyclopedia of Language. Paperback, CUP 1997, van ƒ95,- voor ƒ39,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Tweede, herziene druk van een uitstekende taalencyclopedie. De eerste druk dateert uit 1987. De opzet is thematisch, met hoofdstukken over o.a. algemene ideeën over taal, schrijven en lezen, kindertaal, taal en de hersenen enzovoorts. Besluit met een enorme bibliografie en verschillende indexen. Rijk geïllustreerd.

Ludwig Ullmann: Picasso und der Krieg. Gebonden, Karl Kerber 1993,

van ƒ250,- voor ƒ59,90

Premsela Amsterdam.

Picasso maakte heel wat schilderijen en tekeningen die iets met oorlog te maken hebben. In dit dikke Duitse prachtboek zijn ze in chronologische volgorde bij elkaar gezet. `Guernica' is het bekendst en krijgt dus volop aandacht, maar ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwamen bij Picasso aan bod, evenals de oorlog in Korea.

Relatief veel afbeeldingen zijn in zwart/wit.

Peter Hopkirk: De weg naar Lhasa. Paperback, Atlas 1999, van ƒ49,90

voor ƒ19,90 Steven Sterk Utrecht.

Prachtig en spannend boek over de vele ontdekkingsreizigers die als eerste de hoofdstad van Tibet probeerden te bereiken. In Het verdriet van Tibet (van ƒ34,90 voor ƒ9,95 bij De Slegte) doet Philippe Broussard verslag van de strijd van twee Tibetaanse nonnen tegen de Chinese onderdrukking.

In het nabijgelegen Ladakh bevindt zich een van de laatste Tibetaanse boeddhistische gemeenschappen ter wereld. Andrew Harvey doet hierover verslag in Reizen in Ladakh (van ƒ36,90 voor ƒ15,- bij Steven Sterk Utrecht.

Manon van der Heijden: Huwelijk in Holland. Paperback, Bert Bakker 1998, van ƒ63,80 voor ƒ25,-.

Steven Sterk Utrecht.

Grondig gedocumenteerde studie over de seksuele moraal in Nederland tussen 1550 en 1700. Met grote regelmaat werden mensen indertijd door de rechtbank veroordeeld of door de kerkenraad aangepakt wegens overspel, ongehuwd samenwonen, het verbreken van verlovingen of seks voor het huwelijk. En streng waren ze ook: voor overspel kon je voor vijftig jaar worden verbannen.

    • Ewoud Sanders