PSV doet tegen PAOK zijn plicht voor troostprijs

Een uitverkocht stadion en enkele fraaie treffers konden niet verbloemen dat PSV is gedegradeerd naar de bijvelden van het Europese voetbal. Twee maanden heeft de nationale kampioen mogen ruiken aan het grote werk, maar na de uitschakeling in de Champions League is de UEFA Cup niet meer dan een troostprijs. Het Griekse PAOK bood gisteravond bitter weinig tegenstand, al deden de vierduizend meegereisde supporters uit Thessaloniki nog zo hun best een heuse bekersfeer te creëren. De 3-0 zege biedt PSV een fraai uitzicht op een plaats in de achtste finales.

In de schaduw van het bal van de voetbalelite kan PSV zich troosten met een eervolle vermelding: best of the rest. Veel meer dan sportiviteit staat er niet op het spel. Het grote geld is alleen weggelegd in het lucratieve hoofdtoernooi, waarin PSV eerder deze maand op dramatische wijze werd uitgeschakeld. De nederlaag tegen Anderlecht is volgens trainer Gerets goed verwerkt. Toch hadden zijn spelers met gemengde gevoelens naar de beelden van de tweede ronde in de Champions League gekeken. PAOK is andere koek dan Lazio, de tegenstander van Anderlecht woensdagavond.

De hartstocht waarmee de Griekse supporters hun liederen bleven zingen, stond haaks op het plichtmatige spel van hun helden. De spelers van PAOK waren volgens hun trainer niet gewend aan de gladde grasmat. De uitglijders waren echter minder talrijk dan de dekkingsfouten. Deskundige Cruijff zou de lekke defensie van PAOK als Griekse geitenkaas hebben bestempeld, wanneer hij zijn zegje had mogen doen in Studio Sport.

De verdedigers van PAOK hanteerden de buitenspelval met weinig succes. Ze stonden na elke dieptepass als aan de grond genageld. Ze konden geen moment aantonen waarom Gerets zich had ingedekt tegen een nieuwe teleurstelling. De nummer drie van Nederland bleek veel sterker dan de nummer negen van Griekenland. En zo hoort het ook.

PAOK leek niet berekend op de tactiek van PSV, dat met drie aanvallers en drie middenvelders speelde. De vleugelspitsen Kolkka en Rommedahl moesten het veld zo breed mogelijk houden. `Renpaard' Rommedahl bleef steken in goede bedoelingen. Hij heeft zich beklaagd over het geringe vertrouwen dat hij bij PSV geniet. Maar gezien zijn zoveelste wanprestatie heeft hij weinig recht van spreken. Rommedahl werd bij herhaling uitgefloten door het Eindhovense publiek, dat zich ergert aan zijn gedraaf langs de zijlijn. Het geringe krediet van de achterban heeft een verlammende werking op zijn spel. In zijn geboorteland geniet hij meer vertrouwen. Hij behoort in het Deense nationale elftal regelmatig tot de uitblinkers.

In het centrum van de aanval maakte Kezman zijn reputatie van goaltjesdief waar. Hij zorgde met twee treffers voor een veilige marge. In de tweede helft kwam de 3-0 voorsprong geen moment meer in gevaar. Het spelpeil zakte naar een bedenkelijk niveau. De meeste PSV'ers liepen op hun tandvlees en ondervonden de nadelen van een zwaar programma. Kezman heeft in deze drukke tijden extra baat bij zijn loopvermogen, dat zijn technische tekortkomingen camoufleert. Na de winterstop krijgt hij steun van de revaliderende Van Nistelrooij, die inmiddels al ruim een half jaar op de blessurelijst staat vermeld. Samen met Bruggink vormen zij een supertrio dat in de Champions League niet zou misstaan.

In de schaduw van spits Kezman genoot Bruggink gisteravond veel vrijheid. Hij pendelde naar hartelust tussen middenlijn en achterlijn. Hij opende in de vijfde minuut de score met een venijnig afstandsschot. Kort daarop schoot hij de bal uit een vrije trap tegen de lat. Ook kwam hij in botsing met doelman Tohouroglou. Dit keer leek geen sprake van opzet, in tegenstelling tot afgelopen zaterdag toen Bruggink in Heerenveen een elleboogstoot uitdeelde aan zijn tegenstander Van Gessel. De boosdoener wilde geen schuld bekennen en hekelde de regie van de NOS die het incident te vaak zou hebben herhaald.

Toen het onderwerp gisteravond weer ter sprake kwam, schoot Bruggink meteen van kleur. Hij sprak wederom over klassejustitie. De grote clubs komen vaker op televisie, waardoor de spelers van de grote clubs eerder een schorsing zouden oplopen wanneer de scheidsrechter de overtreding over het hoofd heeft gezien. De klaagzang van Bruggink is gespeend van elke realiteit, die leert dat het juist de kleine clubs zijn die vaak worden benadeeld door de arbitrage.

De Italiaan Trentalange vertoonde gisteravond trekjes van een thuisfluiter. Kezman en Van Bommel werden niet bestraft voor gemene overtredingen waarop zij het patent lijken te hebben. Ze gingen voorop in de strijd en stonden aan de basis van het openingsoffensief. Met snel combinatiespel werd PAOK in de eerste helft van het veld geblazen. Slechts één keer werd de verdediging van PSV op de proef gesteld. Keeper Waterreus verijdelde een doelpoging van Nalitzis met een snelle reflex.

In de resterende speeltijd van de eerste helft had PSV weinig te duchten van PAOK, dat in eigen land nadrukkelijk in de schaduw speelt van AEK, Olympiakos en Panathinaikos. Deze Griekse ploegen maakten deze week een sterke indruk op de Europese velden. PAOK had in de vorige ronde van het UEFA-Cuptoernooi zeer verrassend Udinese uitgeschakeld. Het vermoeden bestaat dat de Italiaanse ploeg ten onder ging aan onderschatting. Mede daarom waakte coach Gerets voor een euforische stemming bij PSV. In de Griekse heksenketel kan het over twee weken nog aardig spoken.

    • Jaap Bloembergen