Poortje kan pacemaker uitschakelen

Naar schatting 525 hartpatiënten bij wie in Nederland een bepaald type pacemaker van fabrikant Vitatron is geïmplanteerd, lopen een verhoogd risico dat het apparaatje uitvalt als zij door een antidiefstalpoortje lopen. Het apparaatje kan ontregeld raken als het wordt blootgesteld aan een sterk elektromagnetisch veld.

Algemeen directeur Ten Hoed van het Veenendaalse bedrijf Vitatron zei vanmorgen in het Radio I Journaal dat één op de tien mensen uit deze groep van 525 patiënten voor hun hartslag geheel afhankelijk is van zijn hartritmeregelaar. Hartpatiënten die met een pacemaker van Vitatron leven, zijn afgelopen week door hun cardioloog op de hoogte gebracht. Mogelijk moet een aantal van hen een nieuwe operatie ondergaan.

Cardiologen achten het mogelijk dat ook pacemakers van andere merken met het probleem kampen.