Pas verschenen

Bart Chabot: De kootjesblues.

Nijgh & Van Ditmar, 86 blz. ƒ25,-

`Ik zag het licht/ het ging meteen/ weer uit'. Dichtbundel met zestien gedichten. Op dit moment toert Bart Chabot samen met Jules Deelder langs veertig Nederlandse theaters met het programma Voorwaarts, nuts!

Wilfried de Jong: Aal.

Podium, 160 blz. ƒ29,90

Prozadebuut van theatermaker/journalist Wilfried de Jong (1957). Bundel met veertien verhalen. De Jong werkte voor Ophef & Vertier (VARA) en Taxi (NCRV) en maakte voor de VPRO het programma Sportpaleis de Jong.

Rutger Kopland en Martin Tervoort: Geluiden uit het Noorden. G.A. van Oorschot, ƒ35,25

Tekstbundeltje met cd. De dichter Rutger Kopland leest voor uit eigen werk. De voordracht wordt afgewisseld met saxofoonsolo's gespeeld door Martin Tervoort.

Elisabeth Nobel: Diamanten op mijn wang, Afscheid van mijn moeder.

De Geus, 251 blz. ƒ39,90 (geb.)

Autobiografische roman van muziekpedagoge en violiste Elisabeth Nobel (1937). Tijdens bezoeken aan haar stervende moeder probeert de schrijfster zich een beeld te vormen van het meisje en de vrouw die haar moeder was. Elsbeth Etty over Nobels vorige roman Het Talent: `Alles klopt in dit boek: de personages zijn scherp getekend, de sfeer doet authentiek aan, [...] de verhaallijn is boeiend.'

(Boeken, 16.7.99)

Lisa St.Aubin de Terán: La Feste (Southpaw). Vert. Anneke Goddijn, Meulenhoff, 183 blz. ƒ29,50

De Zuid-Amerikaanse verhalen in deze bundel spelen zich af rond een kleine, geïsoleerde plattelandsgemeenschap. Het decor is de haciënda Santa Rita, de suikerplantage in de Venezolaanse Andes waar Lisa St. Aubin de Terán een aantal jaren woonde.

Ger Thijs: Het konijnenmaal. L.J.Veen, 153 blz. ƒ29,90

Roman van regisseur en acteur Ger Thijs (1948) over het uiteenvallen van een Limburgs gezin. Het traditionele paasdiner is aanleiding om tenminste nog een keer per jaar bij elkaar te komen. De spanningen lopen hoog op tijdens het verorberen van moeders specialiteit, konijn in zure saus. Het familiegeluk spat uiteen en ontaardt in een drama. Bij het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' fin-de-siècleroman Een Nagelaten Bekentenis tot een monoloog waarmee hij op dit moment door het land trekt.

Manon Uphoff: Hij zegt dat ik niet dansen kan. Podium, 154 blz. ƒ29,90

Bundel met bewerkte columns, eerder verschenen in tijdschriften als Surplus, Optima en Volkskrant Magazine.

NON-FICTIE

Yoram Kaniuk: Exodus, De odyssee van een commandant (Odyssea sjel mekafed). Vert. Hilde Pach en Corrie Zeidler, Meulenhoff, 253 blz. ƒ39,90

De Israelische romancier Yoram Kaniuk (1930) schreef het verhaal van Jossi Harel, de kapitein van de Exodus, het schip met overlevenden uit de concentratiekampen dat door de Britten in 1947 werd weggestuurd uit de haven van Haifa. Kaniuk over zijn boek: `Het is geen biografie in de gewone zin van het woord, maar het is wel degelijk een verhaal dat zich aan de feiten houdt.'

Friedrich Nietzsche: De genealogie van de moraal. Vertaald door Thomas Graftdijk. Met noten en nawoord van Hans Driessen. De Arbeiderspers,

174 blz. ƒ29,90 (tot 1 januari), ƒ39,90

Friedrich Nietzsche: Menselijk, al te menselijk. Vertaald door Thomas Graftdijk. Met noten en nawoord van Hans Driessen. De Arbeiderspers, ƒ55,- (tot 1 januari), ƒ65,-

Nietzsche, honderd jaar geleden gestorven, ontwikkelt in het eerste boek (oorspronkelijk verschenen in 1887) een radicale kritiek op de Europese, christelijke moraal. Het tweede (in delen verschenen in 1878, 1879 en 1880) behelst onder meer een breuk met een van zijn oude idolen en leermeesters, Richard Wagner. Met deze twee delen is de Nietzsche-bibliotheek van De Arbeiderspers voltooid.

Alfred Huang: De oorspronkelijke I Ching. Gottmer, 560 blz. ƒ69,90

Hoogleraar taoïstische filosofie Alfred Huang (universiteit van Shanghai) maakte een nieuwe vertaling van het Chinese spreukenboek I Ching, verboden onder het communistisch regime in China. Ook opgenomen zijn de commentaren van Confucius op de originele 64 hexagrammen.

Joe Eszterhas: American rhapsody. Vertaald door Amy Bais, Arthur Kooijmans, Piet Verhagen.

Het Spectrum, 440 blz. ƒ52,75

Vertaling van Joe Eszterhas' hilarische en scabreuze politieke satire op het tijdperk-Clinton. Tijdskritiek wordt afgewisseld met gefingeerde monologen van onder anderen Kenneth Starr, Hillary Clinton, George W. Bush en het presidentiële geslachtsorgaan. `American Rhapsody is een opmerkelijk boek, omdat Eszterhas een genadeloze analyse geeft van het vermeende falen van zijn generatie'. (Menno de Galan, Boeken, 4.8.2000)

Frits Abrahams: Barre dagen.

De Bezige Bij, 228 blz. ƒ29,90

Een selectie van de columns van Frits Abrahams, gepubliceerd op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Dagelijkse observaties, over de wildplasser op Koniginnedag, de dood van psychiater Finkensieper, John Cleese.