Opstand in Guinee-Bissau neergeslagen

Regeringstroepen in Guinee-Bissau hebben gisteren een opstand van muitende soldaten onderdrukt. De rebellen zijn voortvluchtig, evenals hun voorman, oud-juntaleider generaal Ansumane Mané. De generaal, die nog in de bevrijdingsstrijd tegen Portugal heeft gevochten, staat bekend als guerrilla-expert.

De hoofdstad Bissau werd gistermorgen voor zonsopgang opgeschrikt door het schieten van muitende militieren. Regeringstroepen wisten de orde snel te herstellen. Ze bestormden de legerbasis te noorden van de stad die als bolwerk diende van de rebellen. Maar de muiters waren al gevlucht.

Honderden burgers ontvluchtten de hoofdstad zogauw de gewelddadigheden begonnen. Winkels bleven gesloten. Volgens de regering is de rust inmiddels weergekeerd.

De generaal die verantwoordelijk was voor de opstand, pleegde in 1998 een geslaagde staatsgreep. Maar eind vorig jaar had hij vrijwillig het veld geruimd voor de democratisch gekozen burgerpresident Kumba Yalla. Vorige week kwam de generaal in aanvaring met de president toen hij zichzelf uitriep tot chef-staf van de strijdkrachten en zei dat het staatshoofd zich niet met het leger moest bemoeien.