Oppositieleider terug in Sudan

De Sudanese ex-premier en huidig oppositiepoliticus Sadeq al-Mahdi is gisteren na een zelfgekozen ballingschap van vier jaar in Eritrea en Egypte naar de Sudanese hoofdstad Khartoum teruggekeerd. Zijn Umma-partij heropende haar kantoren in Khartoum eerder dit jaar nadat Sadeq al-Mahdi zijn ruzie met de moslim-fundamentalistische president van Sudan, Omar Hassan al-Bashir, had bijgelegd. Na deze verzoening splitste de Ummapartij zich af van de Nationaal-Democratische Alliantie (NDA), die het zuidelijke en noordelijke verzet tegen het regime bijeenbrengt, wat een zware slag voor de oppositie betekende. Sadeq al-Mahdi, die in 1989 door Bashir ten val werd gebracht, boycot wel de presidents- en parlementsverkiezingen van volgende maand met het argument dat deze vrij noch eerlijk kunnen zijn.