Oogst mislukt? Eruit!

Saparmurat Niyazov, de voor het leven benoemde president van Turkmenistan, heeft enkele tientallen ambtenaren ontslagen die hij verantwoordelijk houdt voor een magere katoenoogst in zijn land. Dat heeft de staatstelevisie woensdag gemeld.

In een van de provincies ontsloeg Niyazov het regionale hoofd Agrarische Zaken en verving hij tien ambtenaren omdat ze de hoeveelheid katoen die de staat dit jaar voor de oogst had vastgesteld, niet hadden gehaald. De president gaf als verklaring voor zijn beslissing: ,,Men kan altijd oorzaken aanwijzen voor een mislukking van de katoenteelt: droogte, koud weer en dergelijke. Maar dat is allemaal pure nonsens. Het is gewoon een kwestie van waardeloze managers die zittend in hun kantoren `werken' met hun telefoon en heel snel hun beloften vergeten.''

Turkmenistan heeft net als andere Centraal-Aziatische landen afgelopen zomer geleden onder ernstige droogte. De katoenoogst bedroeg slechts 1,03 miljoen ton, tegen de 1,3 miljoen ton van 1999 die tevens in het staatsplan voor 2000 was opgenomen. De economie is grotendeels afhankelijk van katoen en aardgas.